Εξόργισε το Πεκίνο ο Τζο Μπάιντεν

Εξόργισε το Πεκίνο ο Τζο Μπάιντεν

Ουδείς αμφέβαλλε ότι η Σύνοδος των Δημοκρατιών, την οποία οργανώνει ο Τζο Μπάιντεν στις αρχές Δεκεμβρίου, θα ερέθιζε το Πεκίνο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουδείς αμφέβαλλε ότι η Σύνοδος των Δημοκρατιών, την οποία οργανώνει ο Τζο Μπάιντεν στις αρχές Δεκεμβρίου, θα ερέθιζε το Πεκίνο, καθώς διακηρυγμένος στόχος της είναι η συνεργασία εναντίον των αυταρχικών καθεστώτων, στα οποία οι Αμερικανοί περιλαμβάνουν πρώτα απ’ όλα την Κίνα και τη Ρωσία. Ωστόσο, η ενόχληση της κινεζικής κυβέρνησης μετατράπηκε σε αγανάκτηση όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των προσκεκλημένων, στους οποίους περιλαμβάνεται η Ταϊβάν. Για την κινεζική ηγεσία, η ντε φάκτο αυτόνομη –ύστερα από τον νικηφόρο για τους κομμουνιστές εμφύλιο πόλεμο– νήσος αποτελεί αποσχισθείσα κινεζική επαρχία.

«Η Ταϊβάν δεν έχει άλλο στάτους στο διεθνές δίκαιο πέραν του να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Κίνας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζάο Λιτζιάν, για να προσθέσει: «Οι πράξεις των ΗΠΑ δείχνουν απλώς ότι η δημοκρατία είναι το προκάλυμμα και το εργαλείο για να προωθούν γεωπολιτικές επιδιώξεις, να καταπιέζουν λαούς και να διαιρούν τον κόσμο». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Μόσχα. «Οι ΗΠΑ προτιμούν να δημιουργούν νέες διαχωριστικές γραμμές, διαιρώντας τις χώρες σε καλές και κακές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Κινεζική αντίδραση για την πρόσκληση της Ταϊβάν στη Σύνοδο των Δημοκρατιών που οργανώνει ο Λευκός Οίκος.

110 χώρες

Προεκλογική δέσμευση του Τζο Μπάιντεν, η Σύνοδος των Δημοκρατιών θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: σε διαδικτυακή μορφή το διήμερο 9 και 10 Δεκεμβρίου και σε φυσική μορφή ένα χρόνο αργότερα. Οι Αμερικανοί προσκαλούν 110 χώρες και εδαφικές ενότητες, από τις οποίες απουσιάζουν ορισμένοι σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως Τουρκία, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία και Ιορδανία. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν σκεπτικισμό για την πρόσκληση κυβερνήσεων που κατηγορούνται για αυταρχισμό, όπως εκείνες της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Ινδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή