Ευρώπη: Μακρύς πανδημικός χειμώνας

Ευρώπη: Μακρύς πανδημικός χειμώνας

H Ευρώπη ζει τη νέα κανονικότητα. Τα νοσοκομεία κατακλύζονται από εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πάσχοντες από COVID-19, στους δρόμους εντείνονται τα βίαια επεισόδια και αν, άκρως αμφίβολο, λειτουργήσουν οι χριστουγεννιάτικες αγορές, θα είναι επισκέψιμες μόνο φορώντας μάσκα.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ευρώπη ζει τη νέα κανονικότητα. Τα νοσοκομεία κατακλύζονται από εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πάσχοντες από COVID-19, στους δρόμους εντείνονται τα βίαια επεισόδια και αν, άκρως αμφίβολο, λειτουργήσουν οι χριστουγεννιάτικες αγορές, θα είναι επισκέψιμες μόνο φορώντας μάσκα.

Η άρση των περιορισμών προκάλεσε τη νέα έξαρση των λοιμώξεων και ο κόσμος έμαθε τι σημαίνει «συμβίωση με τον κορωνοϊό». Φυσικά, αυτό δεν αρέσει σε κανέναν.

Ακολούθησαν νέοι περιορισμοί της ελευθερίας, η επιβολή χρήσης μάσκας, τα lockdowns, ακόμη και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα τους χειμωνιάτικους μήνες. Φυσικά, ούτε αυτά αρέσουν σε κανέναν. Η ψυχρή αλήθεια είναι ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19, παρότι θαύματα της ιατρικής, δεν συνιστούν πανάκεια. Η επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα», η χαλάρωση των περιορισμών και ο μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων άνοιξαν διάπλατα τις πύλες για την επιστροφή της πανδημίας, που σήμερα πλήττει με πρωτοφανή δριμύτητα την Ευρώπη. Η Γερμανία, την Τετάρτη, κατέγραψε τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας. Η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να εξάγουν τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ. Στην ανατολική Ευρώπη, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά, το νέο πανδημικό κύμα προκάλεσε έκρηξη θανάτων.

Αμεση λήψη μέτρων

Η επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα», η χαλάρωση των περιορισμών και ο μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων άνοιξαν διάπλατα τις πύλες για την επιστροφή της πανδημίας.

Οπως τόνισε η δρ Αντρεα Αμον, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), τα σημερινά επίπεδα εμβολιασμού δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του νέου πανδημικού κύματος και είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα νέα μέτρα. Ακόμη και στην Πορτογαλία, όπου έχουν εμβολιαστεί πλήρως όσοι πολίτες είχαν δικαίωμα, περισσότερο από το 86% του πληθυσμού, η ιατρός και ειδική σε θέματα δημόσιας υγείας, δρ Σοφία Ριμπέιρο –η οποία πολεμά στην πρώτη γραμμή από τον Μάρτιο του 2020– υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η μετάδοση του ορθού μηνύματος: «Η πανδημία δεν τελείωσε». Η έξαρση των κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων, ακόμη και σε αυτή τη χώρα της Ιβηρικής, οδήγησε τους αρμοδίους στην επιβολή νέων μέτρων. Ετσι, στους εσωτερικούς χώρους υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας, ενώ το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό θα απαιτείται σε ξενοδοχεία, γυμναστήρια και εστίαση.

Στην περιφέρεια της Αμβέρσας, όπου οι οκτώ στους δέκα κατοίκους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, επιβλήθηκαν μέτρα, όπως και στο υπόλοιπο Βέλγιο: υποχρεωτική τηλεργασία και χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Το 70% των νοσηλευομένων με COVID-19 στα νοσοκομεία της Αμβέρσας ήταν πλήρως εμβολιασμένο. Αναμφίβολα, οι ανεμβολίαστοι νοσούν και πεθαίνουν σε υψηλότερα ποσοστά χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι οι εμβολιασμένοι βρίσκονται στο απυρόβλητο. Ακόμη και αν άπαντες είχαν εμβολιαστεί πλήρως, η πανδημία θα εξακολουθούσε να εγκυμονεί κινδύνους, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς.

Λεπτές ισορροπίες

Oι αναμνηστικές δόσεις είναι ενθαρρυντική εξέλιξη. Παραμένει, ωστόσο, το ερώτημα κατά πόσον η αποτελεσματικότητά τους φθίνει, επίσης.

H νέα έξαρση της πανδημίας είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για τους Ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίοι πρέπει να αναζητήσουν τη λεπτή ισορροπία μεταξύ προστασίας της δημόσιας υγείας, επιβίωσης της οικονομίας και πολιτικού κόστους. Γι’ αυτούς ο κίνδυνος έγκειται στη «μετάλλαξη» της κοινής γνώμης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή