Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πιστοποιητικό εμβολιασμού 9μηνης ισχύος

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πιστοποιητικό εμβολιασμού 9μηνης ισχύος

Αποτελεί την πρόταση της Επιτροπής για ταξίδια εντός της ζώνης Σένγκεν

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρονικό όριο εννέα μηνών για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μετακινήσεις εντός της ζώνης Σένγκεν. Η πρόταση, αν εγκριθεί από το κράτη-μέλη και συμπεριληφθεί σε νέα σύσταση του Συμβουλίου, σημαίνει ότι πέραν των εννέα μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού προγράμματος εμβολιασμού, μόνο αν κάποιος έχει λάβει ενισχυτική δόση θα θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος – και συνεπώς δεν θα υπόκειται σε περαιτέρω περιορισμούς (τεστ, καραντίνα).

Η πρόταση έρχεται στον απόηχο αποφάσεων διαφόρων χωρών να θέσουν μονομερώς χρονικά όρια εγκυρότητας, ανταποκρινόμενα στις διογκούμενες ενδείξεις ότι η ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Η Κομισιόν επιχειρεί για μία ακόμα φορά να επιβάλει κοινό πλαίσιο στο εσωτερικό της Ε.Ε., αποτρέποντας έναν κατακερματισμό που θα έπληττε την ελεύθερη κυκλοφορία και την απρόσκοπτη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Πέραν των εννέα μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού, μόνο αν κάποιος έχει λάβει ενισχυτική δόση θα θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος.

Οπως ανέφερε ο αρμόδιος επίτροπος Ντιντιέ Ρέιντερς, «ο βασικός μας σκοπός είναι να αποφύγουμε τα αποκλίνοντα μέτρα ανά την Ε.Ε. Αυτό αφορά επίσης το ζήτημα των ενισχυτικών δόσεων, που θα είναι ζωτικές για την καταπολέμηση του ιού». Η υιοθέτηση κοινής περιόδου εγκυρότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού από το Συμβούλιο, τόνισε ο επίτροπος Δικαιοσύνης, «θα είναι κρίσιμης σημασίας στους επόμενους μήνες για την προστασία και τις ασφαλείς ελεύθερες μετακινήσεις των πολιτών». Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Ιούνιο έχουν εκδοθεί 650 εκατομμύρια ευρωπαϊκά πιστοποιητικά COVID.

Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει από τις 10 Ιανουαρίου του 2022 τα κράτη-μέλη να ανοίξουν τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες από τρίτες χώρες που είναι εμβολιασμένοι με κάποιο από τα εμβόλια τα οποία έχει εγκρίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ωστόσο, αν πρόκειται για εμβόλια εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ, αλλά όχι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η εισήγηση της Κομισιόν είναι οι συγκεκριμένοι ταξιδιώτες να επιδεικνύουν και αρνητικό τεστ PCR. Το ίδιο προτείνεται να ισχύει και για άτομα που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό. Το όριο του εννεαμήνου θα ισχύει και για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες από τρίτες χώρες.

Για παιδιά 6-17 ετών από μη ευρωπαϊκές χώρες, οι αναθεωρημένοι κανόνες που προτείνονται ορίζουν να μπορούν να ταξιδεύουν με αρνητικό τεστ PCR, με τα κράτη-μέλη να διατηρούν το δικαίωμα να επιβάλλουν περαιτέρω προϋποθέσεις (τεστ κατά την άφιξη, καραντίνα). Τέλος, το όριο κάτω από το οποίο αίρονται οι περιορισμοί σχετικά με συγκεκριμένες χώρες προτείνεται (από τις 10-1-2022) να αυξηθεί από 75 κρούσματα/100.000 πληθυσμού/14 ημέρες σε 100. Ο μέσος όρος σήμερα στην Ε.Ε. είναι 470 κρούσματα ανά 100.000 άτομα ανά δεκαπενθήμερο. Η λευκή λίστα τρίτων χωρών, μάλιστα, προτείνεται να καταργηθεί από την 1η Μαρτίου 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή