Μετάλλαξη Μποτσουάνα – Ε.Ε.: Αναστολή των πτήσεων από τη νότια Αφρική

Μετάλλαξη Μποτσουάνα – Ε.Ε.: Αναστολή των πτήσεων από τη νότια Αφρική

Επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, μετά τον εντοπισμό της νέας ανησυχητικής παραλλαγής του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η σλοβακική προεδρία.

Σε ανάρτηση στο Twitter η σλοβακική προεδρία ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική.

Νωρίτερα σήμερα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι οι κατασκευαστές των εμβολίων είναι υποχρεωμένοι να προσαρμόσουν τα σκευάσματά τους το συντομότερο δυνατό, καθώς εμφανίζονται νέες παραλλαγές του ιού.

Μάλιστα, σημείωσε ότι μίλησε σήμερα με επιστήμονες και κατασκευαστές εμβολίων, οι οποίοι όπως είπε υποστηρίζουν πλήρως αυτά τα προληπτικά μέτρα για να σταματήσει η διάδοση της νέας παραλλαγής.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η είδηση για τη νέα παραλλαγή στην περιοχή της νότιας Αφρικής συντάραξε τις παγκόσμιες αγορές.

Τέσσερα μέτρα από Ελλάδα

Επιπλέομ, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της κυβέρνησης για τις εξής χώρες: Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

– Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης

– Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

– Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).

– Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Επισημαίνεται ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες. 

Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ.

Ανιχνεύθηκε θετικό κρούσμα στο Βέλγιο

Σημειώνεται ότι μία νεαρή γυναίκα από την Αίγυπτο είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας μετάλλαξης, επί ευρωπαϊκού εδάφους.

ο κρούσμα καταγράφηκε στο Βέλγιο. Η νεαρή είναι ανεμβολίαστη, δεν είχε διαγνωσθεί στο παρελθόν με κορωνοϊό και δεν είχε επίσης καμία επαφή με το νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου.

Ο ιολόγος Μαρκ Βαν Ρανστ είπε ότι η γυναίκα έφτασε στο Βέλγιο στις 11 Νοεμβρίου και εμφάνισε τα πρώτα της συμπτώματα στις 22 Νοεμβρίου.

Η γυναίκα αυτή δεν είχε καμία σχέση με τη Νότια Αφρική, ούτε με οποιαδήποτε άλλη χώρα στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, αναφέρει το rtbf.

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το Βέλγιο πραγματοποιεί αναλύσεις σε δύο δείγματα COVID-19 για να διακριβώσει αν πρόκειται για την νέα παραλλαγή B.1.1.529 του SARS-COV-2.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή