Μετάλλαξη «Όμικρον»: Μετατρέπεται σε σοκ η παγκόσμια ανησυχία – Μίνι κραχ στις διεθνείς αγορές

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Μετατρέπεται σε σοκ η παγκόσμια ανησυχία – Μίνι κραχ στις διεθνείς αγορές

Παγκόσμιος συναγερμός σήμανε χθες για τη νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2 που φαίνεται να εξαπλώνεται ραγδαία στη Νότια Αφρική.

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παγκόσμιος συναγερμός σήμανε χθες για τη νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2 που φαίνεται να εξαπλώνεται ραγδαία στη Νότια Αφρική. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εισηγήθηκε χθες την αναστολή των πτήσεων προς την Ε.Ε. από χώρες στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου «και άλλες χώρες που επηρεάζονται», ως μέτρο εκτάκτου ανάγκης κατά της νέας παραλλαγής ανησυχίας «Όμικρον». Οπως είπε σε δήλωσή της αργά χθες το απόγευμα: «Κάθε αεροπορικό ταξίδι προς τις χώρες αυτές θα πρέπει να ανασταλεί μέχρι να κατανοήσουμε καλά τον κίνδυνο που θέτει η νέα αυτή παραλλαγή. Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την περιοχή αυτή θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες καραντίνας».  

Συναγερμός στην Ολλανδία

Στο μεταξύ, οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 61 άνθρωποι που έφτασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στην covid-19 και διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.

Περίπου 600 επιβάτες έφτασαν στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ με δύο πτήσεις της KLM από το Κέιπ Τάουν και το Γιοχάνεσμπουργκ χθες Παρασκευή και χρειάστηκε να περιμένουν επί ώρες προκειμένου να τους γίνουν διαγνωστικά τεστ για κορονοϊό λόγω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο το νέο παραλλαγμένο στέλεχος.

Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νωρίς σήμερα ότι 61 τεστ ήταν θετικά.

Λήψη μέτρων

Το Ηνωμένο Βασίλειο χθες απαγόρευσε την είσοδο ταξιδιωτών από έξι νοτιοαφρικανικές χώρες (Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε, Λεσότο, Μποτσουάνα, Εσουατίνι). Η Ιταλία έλαβε το ίδιο μέτρο έναντι επτά χωρών (προσθέτοντας τη Μοζαμβίκη) και η Τσεχία έναντι οκτώ χωρών (προσθέτοντας και τη Ζάμπια). Μέτρα αναστολής πτήσεων από την περιοχή έλαβαν επίσης η Γαλλία και η Ισπανία.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής του ιού. Η απόφαση, η οποία τέθηκε σε ισχύ χθες το βράδυ, σημαίνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτρέπεται να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία και επιστρέφοντας –ακόμη και οι εμβολιασμένοι– θα μένουν 14 ημέρες σε καραντίνα.

Η είδηση για την επικίνδυνη νέα παραλλαγή προκάλεσε ξεπούλημα στις διεθνείς αγορές.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε στη χώρα σε ταξιδιώτη που επέστρεψε από το Μαλάουι. Λίγες ώρες αργότερα, το Βέλγιο έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα όπου εντοπίστηκε η B.1.1.529 («Ομικρον»). Το κρούσμα είναι μία γυναίκα που είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω της Τουρκίας.

Συνάντηση στον ΠΟΥ

Ο ΠΟΥ, έπειτα από συνάντηση ειδικών χθες στη Γενεύη, έστειλε μήνυμα αποθάρρυνσης των νέων ταξιδιωτικών περιορισμών, ενώ η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αποφάσισε να το χαρακτηρίσει «παραλλαγή ανησυχίας» και δόθηκε η ονομασία «Ομικρον». Οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, ωστόσο εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα χρειαστούν «αρκετές εβδομάδες» για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους και το αν τα υφιστάμενα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντί του.

Η είδηση για την επικίνδυνη νέα παραλλαγή προκάλεσε ξεπούλημα στις διεθνείς αγορές. Η αρνητική τάση ξεκίνησε από τις αγορές της Ασίας και συνεχίστηκε στην Ευρώπη: ο FTSE 100 στο Λονδίνο και ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραφαν λίγο πριν από το κλείσιμο χθες πτώση άνω του 3%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι άγγιζε το -4,5%. Ειδικά οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και του κλάδου του τουρισμού κατακρημνίστηκαν (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 29).

Ωστόσο, ο καθηγητής Τζέιμς Νάισμιθ, διευθυντής του Ινστιτούτου Rosalind Franklin, μιλώντας στο Radio 4 του BBC, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με τη νέα παραλλαγή. Τη χαρακτήρισε «κακή είδηση» αλλά «όχι το τέλος του κόσμου». Σημείωσε ότι δεν είναι ακόμα σαφές αν μεταδίδεται πιο εύκολα από τη «Δέλτα». Εκτίμησε επιπλέον ότι, ακόμα κι αν αυτό αποδειχθεί, τα εμβόλια «θα εξακολουθήσουν να είναι αποτελεσματικά» και ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι τα νέα φάρμακα που αρχίζουν να διατίθενται στην αγορά «δεν θα επηρεαστούν από τη νέα παραλλαγή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή