Μετάλλαξη Όμικρον: Πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Γερμανία, Ιταλία

Μετάλλαξη Όμικρον: Πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Γερμανία, Ιταλία

Δύο κρούσματα της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» του κορωνοϊού εντοπίστηκαν στη Βαυαρία, στη νότια Γερμανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο κρούσματα της μετάλλαξης «Όμικρον» του κορωνοϊού εντοπίστηκαν στη Βαυαρία, στη νότια Γερμανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Τα δύο κρούσματα έφτασαν στο αεροδρόμιο του Μονάχου στις 24 Νοεμβρίου και τώρα βρίσκονται σε απομόνωση, σύμφωνα με το Reuters.

Από τους επιβάτες που έφτασαν την Παρασκευή από το Κέιπ Τάουν, 50 έχουν μπει σε καραντίνα στη Βαυαρία. Δύο άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό και εξετάζεται αν φέρουν την παραλλαγή Όμικρον.

Παράλληλα, κρούσμα της μετάλλαξης «Όμικρον» επιβεβαιώθηκε και στην Ιταλία. Πρόκειται για ασθενή που ταξίδεψε από τη Μοζαμβίκη στη Νάπολη της Ιταλίας μέσω Μιλάνου. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η κατάσταση της υγείας του ίδιου και της οικογένειάς του είναι καλή.

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Πρώτα κρούσματα στη Βρετανία

Δύο κρούσματα της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» του κορωνοϊού εντοπίστηκαν στη Βρετανία, ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σατζίντ Τζάβιντ.

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Υγείας, τα δύο κρούσματα συνδέονται με ταξίδια σε χώρες της νότιας Αφρικής. «Τα άτομα βρίσκονται σε απομόνωση, ενώ ο εντοπισμός επαφών βρίσκεται σε εξέλιξη», πρόσθεσε.

«Αργά χθες το βράδυ επικοινώνησε μαζί μου η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενημερώθηκα ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ένα στο Τσέλμσφορντ και το άλλο στο Νότινγχαμ», είπε ο υπουργός.

Έκτακτα μέτρα στη Βρετανία ανακοίνωσε ο Τζόνσον

Δέσμη μέτρων για να ανακοπεί η εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον» ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας πως οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα θα υποβάλλονται σε μοριακό τεστ (PCR).

«Θα απαιτήσουμε από οποιονδήποτε εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας μετά την άφιξή του και να αυτο-απομονώνεται μέχρι να έχει αρνητικό αποτέλεσμα», είπε ο κ. Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου.

Ανέφερε επίσης ότι όσοι έχουν έρθει σε επαφή με ύποπτο κρούσμα της μετάλλαξης «Όμικρον» θα πρέπει να μένουν σε καραντίνα για 10 ημέρες.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αυστηροποιούνται οι κανόνες για χρήση μάσκας σε καταστήματα και μέσα μεταφοράς. Τα μέτρα που αφορούν τους συνοριακούς ελέγχους και τη χρήση μάσκας θα επανεξεταστούν σε τρεις εβδομάδες.

Συναγερμός στην Ολλανδία

Εξάλλου, οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 61 άνθρωποι που έφτασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στην covid-19 και διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.

ΗΠΑ: Ταξιδιωτική οδηγία για οκτώ αφρικανικές χώρες

Ταξιδιωτική οδηγία για οκτώ αφρικανικές χώρες εξέδωσαν στο μεταξύ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), αφού ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει νωρίτερα νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον».

Τα CDC αναθεώρησαν τις ταξιδιωτικές συστάσεις τους στο επίπεδο 4, δηλαδή του «πολύ υψηλού» κινδύνου, για τη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι, το Λεσότο, την Εσουατίνι και την Μποτσουάνα. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προτρέποντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην επισκέπτονται την περιοχή αυτή της νότιας Αφρικής.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Πού εντοπίζονται τα 5.870 νέα κρούσματα – Ο χάρτης της διασποράς

ΑΠΘ: Νέα υψηλότερη τιμή ιικού φορτίου από την αρχή της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη

Μόσιαλος για «Όμικρον»: Από τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται να προκαλεί ήπια ασθένεια

«H μετάλλαξη Όμικρον δεν θα πυροδοτήσει μια νέα πανδημία»

Ο τριπλός γρίφος της μετάλλαξης «Όμικρον»

AstraZeneca: Εξετάζει αν η Όμικρον είναι ανθεκτική στο εμβόλιο και το κοκτέιλ αντισωμάτων της

Ο ΠΟΥ ονόμασε «Όμικρον» τη νέα μετάλλαξη: Υψηλότερος ο κίνδυνος επαναμόλυνσης

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή