Οκτώ πιθανά κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας αργά το βράδυ της Κυριακής.
Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Υγείας, τα άτομα που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί, είχαν μεταβεί στη Γαλλία από χώρες στον νότο της Αφρικής. Ωστόσο, θα χρειαστούν ακόμη αρκετές ημέρες για να επιβεβαιωθούν πλήρως τα κρούσματα.
Στην Ευρώπη, επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Δανία, Βέλγιο και Τσεχία.
ΠΟΥ για «Όμικρον»: Ασαφές ακόμη αν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση ή είναι πιο μεταδοτική
Δεν είναι ακόμη σαφές αν η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού SARS-CoV-2 είναι πιο μεταδοτική σε σύγκριση με άλλες μεταλλάξεις ή αν προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Κυριακή.
«Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι καταγράφονται αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που μολύνονται» και να μην είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μόλυνσης με την Όμικρον, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ωστόσο, ο Οργανισμός επανέλαβε ότι τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι ίσως να υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος επαναμόλυνσης από την παραλλαγή αυτήν.
Χρειάζεται χρόνος
Ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με τεχνικούς εμπειρογνώμονες για να κατανοήσει τον πιθανό αντίκτυπο της παραλλαγής στα υπάρχοντα αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων. «Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι τα συμπτώματα της Όμικρον είναι διαφορετικά από εκείνα των άλλων παραλλαγών» ανέφερε, εξηγώντας ότι τα πρώτα κρούσματα ήταν μεταξύ φοιτητών, δηλαδή ατόμων νεαρής ηλικίας που τείνουν να έχουν ηπιότερα συμπτώματα. «Για να κατανοήσουμε το επίπεδο της σοβαρότητας της παραλλαγής Όμικρον θα χρειαστούν ημέρες, έως και αρκετές εβδομάδες», επανέλαβε.
Τα τεστ PCR εξακολουθούν να ανιχνεύουν τη μόλυνση με την παραλλαγή Όμικρον και είναι σε εξέλιξη μελέτες για να καθοριστεί αν υπάρχει κάποια επίδραση στα τεστ αντιγόνου (rapid).
Έκκληση ΠΟΥ να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα
Ο ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση «να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα», καλώντας όλες τις χώρες «να υιοθετήσουν μια επιστημονική προσέγγιση» που θα βασίζεται «στην εκτίμηση των κινδύνων». Εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στις χώρες της νότιας Αφρικής, τόνισε ότι «είναι κρίσιμης σημασίας οι χώρες να επιδεικνύουν διαφάνεια με τα δεδομένα τους, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να διασφαλίσουμε ότι θα λαμβάνουμε σημαντικά δεδομένα εγκαίρως», υπογράμμισε.
Πηγή: Reuters
⇒ Μετάλλαξη Όμικρον: Πότε θα υπάρξουν σαφή δεδομένα
⇒ Ευρώπη: Κόκκινος συναγερμός για την πανδημία
⇒ Μετάλλαξη «Όμικρον»: Τι γνωρίζουμε για τo νέο στέλεχος του κορωνοϊού – Τέσσερα ερωτήματα
⇒ Μόσιαλος για «Όμικρον»: Από τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται να προκαλεί ήπια ασθένεια
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr