Εμβόλιο: Λέξη της Χρονιάς και για το Λεξικό Merriam-Webster

Εμβόλιο: Λέξη της Χρονιάς και για το Λεξικό Merriam-Webster

Οι αναζητήσεις για το λήμμα «vaccine» αυξήθηκαν φέτος 1,048% από το 2019

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το Λεξικό της Οξφόρδης (Oxford English Dictionary), και το… αντίπαλον δέος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δηλαδή το Λεξικό Μέριαμ-Ουέμπστερ (Merriam-Webster) επιλέγει το λήμμα «εμβόλιο» ως Λέξη της Χρονιάς για το 2021.

Όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα το πρακτορείο Associated Press, η λέξη «vaccine» παίρνει τον τίτλο, καθώς «ήταν η λέξη που βρισκόταν εξαιρετικά ψηλά στα στοιχεία μας κάθε μέρα του 2021», όπως δήλωσε ο διευθυντης του λεξικού, Πίτερ Σοκολόφσκι.

Το Oxford English Dictionary είχε ανακοινώσει πριν σχεδόν έναν μήνα ότι Λέξη της Χρονιάς φέτος είναι το λήμμα «vax», που είναι η πιο λαϊκή έκφραση για το εμβόλιο και είναι ευκολότερη για τη δημιουργία σύνθετων λέξεων.

«Η λέξη εμβόλιο πραγματικά αντιπροσωπεύει δύο διαφορετικές ιστορίες», εξηγεί στο ΑΡ ο κ. Σοκολόφσκι: «Η μία αφορά στην επιστήμη, για την εντυπωσιακή ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν τα εμβόλια. Η άλλη όμως είναι σχετικά με τη συζήτηση για την τακτική και την πολιτική σχετικά με τα εμβόλια», δηλώνει.

Στο λεξικό Merriam-Webster οι αναζητήσεις για τη λέξη εμβόλιο αυξήθηκαν κατά 601% το 2020, με την πρώτη δόση να χορηγείται τον Δεκέμβριο στη Βρετανία. Φέτος η αύξηση συνεχίστηκε, με τα στοιχεία έως τον Νοέμβριο να δείχνουν άνοδο αναζητήσεων κατά 1.048% σε σχέση με την προ πανδημίας χρονιά (το 2019).

Μπορεί ο όρος vaccine να έχει παρελθόν σχεδόν ενάμιση αιώνα, καθώς καθιερώθηκε το 1882, όμως φέτος έφτασε στο απόγειό του παγκοσμίως, και δε φαίνεται να ελαττώνεται η τόσο εκτεταμένη χρήση του ενόψει και του επόμενου έτους, ακόμη και από… αρνητές των εμβολίων.

Πηγή: Associated Press

Ειδήσεις σήμερα

Λέξη της Χρονιάς το «Vax» κατά το Oxford Dictionary

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή