CEO Moderna: Πολύ μεταδοτική η «Όμικρον», σε 2-6 εβδομάδες τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

CEO Moderna: Πολύ μεταδοτική η «Όμικρον», σε 2-6 εβδομάδες τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Ο CEO της Moderna ανέφερε ότι σε δύο με έξι εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στην «Όμικρον»

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι η νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού είναι πολύ μεταδοτική εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Moderna, Στεφάν Μπανσέλ.

Μιλώντας στο CNBC, o CEO της Moderna ανέφερε ότι σε δύο με έξι εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία -και άρα περισσότερη σαφήνεια- για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στην «Όμικρον».

Σημείωσε, δε, ότι θα περάσουν μήνες μέχρι να ξεκινήσει η αποστολή ειδικών εμβολίων για τη νέα μετάλλαξη.

Ο ίδιος δήλωσε ότι τα μέτρα που λαμβάνουν τώρα αρκετές χώρες μπορούν να επιβραδύνουν τη μετάδοση του ιού.

Ν. Αφρική: «Πιθανώς αποτελεσματικά τα εμβόλια έναντι σοβαρής νόσησης»

Τα εμβόλια που χορηγούνται κατά του κορωνοϊού είναι πιθανώς αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρής νόσησης από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, δήλωσε νωρίτερα κορυφαίος επιδημιολόγος από τη Νότια Αφρική.

Ο καθηγητής Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν η Όμικρον προκαλεί πιο σοβαρά κλινικά συμπτώματα από τις προηγούμενες παραλλαγές.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι, επί του παρόντος, δεν έχει καταγραφεί άνοδος του αριθμού των ημερήσιων θανάτων στην επαρχία Γκαυουτένγκ, η οποία περιλαμβάνει και το Γιοχάνεσμπουργκ. Στην επαρχία κατοικούν περίπου 12 εκατ. άνθρωποι.

Προειδοποίηση ΠΟΥ

Ως πολύ υψηλό χαρακτηρίζει στο μεταξύ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον κίνδυνο από το νέο στέλεχος «Όμικρον» επισημαίνοντας ότι η πιθανότητα περαιτέρω διάδοσής του σε παγκόσμιο επίπεδο είναι επίσης υψηλή. Προειδοποιεί μάλιστα ότι ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που αυτό μπορεί να έχει ενδέχεται να υπάρξει αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτρέπει τα 194 κράτη-μέλη του να επιταχύνουν τον εμβολιασμό στις ομάδες υψηλής προτεραιότητας και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση των υπηρεσιών υγείας. 

Όπως σημειώνει αναμένονται μολύνσεις και εμβολιασμένων ατόμων «αν και σε μικρή και προβλέψιμη αναλογία». Όσο για το κατά πόσο το νέο στέλεχος είναι ικανό να διαφεύγει της ανοσίας του εμβολιασμού και μιας προγενέστερης νόσησης, ο ΠΟΥ ενημερώνει ότι περισσότερα στοιχεία αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.  

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις σήμερα

 Μετάλλαξη Όμικρον – Ν. Αφρική: «Πιθανώς αποτελεσματικά τα εμβόλια έναντι σοβαρής νόσησης»

⇒ ΠΟΥ: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος της μετάλλαξης «Όμικρον»

⇒ Μετάλλαξη Όμικρον: Κόκκινος συναγερμός για την πανδημία στην Ευρώπη

⇒ Μετάλλαξη Όμικρον: Ο γρίφος της ανοσίας και η ανάγκη για τρίτη δόση

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή