Μπάιντεν για «Όμικρον»: Λόγος ανησυχίας, όχι πανικού

Μπάιντεν για «Όμικρον»: Λόγος ανησυχίας, όχι πανικού

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την μετάλλαξη Όμικρον ως λόγο ανησυχίας αλλά όχι πανικού και προέτρεψε εκ νέου τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν και να φοράνε μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

«Αργά ή γρήγορα, θα δούμε κρούσματα αυτής της νέας μετάλλαξης και στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Μπάιντεν στο μήνυμά του με αφορμή τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού και πρόσθεσε: «Σας παρακαλώ να φοράτε τις μάσκες σας όσο βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους και σε δημόσιους χώρους όταν περιβάλλεσθε από άλλους ανθρώπους». 

«Αυτή η παραλλαγή είναι λόγος ανησυχίας, όχι λόγος πανικού», ανέφερε ο Μπάιντεν.

«Άλλωστε», προσέθεσε, «ο Λευκός Οίκος εργάζεται με τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson για την ανάπτυξη ενδεχόμενων σχεδίων, εφόσον χρειαστούν, για την αντιμετώπιση της Όμικρον».

Είπε ακόμη ότι θα χρειαστούν εβδομάδες προτού ο κόσμος μάθει πόσο αποτελεσματικά είναι τα υφιστάμενα εμβόλια ενάντια στην νέα μετάλλαξη.

Σημείωσε πάντως ότι τα lockdown δεν βρίσκονται μεταξύ των τωρινών επιλογών: «Δεν υπάρχει ανάγκη εάν ο κόσμος εμβολιάζεται και φορά τις μάσκες», ανέφερε. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο επιπρόσθετων περιορισμών είπε: «Δεν το αναμένω αυτό σε αυτή τη φάση».

Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως «εάν οι πολίτες έχουν εμβολιαστεί και φορούν μάσκα, δεν υπάρχει ανάγκη καραντίνας».

Είπε ακόμη ότι δεν έχει δεχθεί εισηγήσεις για περαιτέρω ελέγχους στα ταξίδια εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για ενδεχόμενη υποχρέωση εμβολιασμού ή διενέργειας τεστ προκειμένου να πετάξει κανείς σε πτήσεις εσωτερικού στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Μπάιντεν απάντησε: «Σε αυτή τη φάση, αυτό δεν αποτελεί σύσταση της επιστημονικής κοινότητας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμπλήρωσε ότι την Πέμπτη θα παρουσιάσει μία λεπτομερή στρατηγική στη μάχη κατά της Covid-19 κατά τη διάρκεια του χειμώνα, «όχι με κλεισίματα ή καραντίνες, όμως με την ενίσχυση του εμβολιασμού, των αναμνηστικών δόσεων, των τεστ».

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή