Ενώ μακραίνει ο κατάλογος των χωρών που έχουν εντοπίσει κρούσματα της νέας, απειλητικής παραλλαγής «Ομικρον» του ιού COVID-19, εντείνεται η πίεση για αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στις χώρες που ήδη αντιμετώπιζαν σοβαρή έξαρση της πανδημίας. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ισραήλ, η τρίτη οικονομία του κόσμου, η Ιαπωνία, αποφάσισε να κλείσει «για προληπτικούς λόγους» τα σύνορά της στους ξένους. Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας, με πρώτη προειδοποιητική βολή τον εξανεμισμό αξιών μετοχών της τάξης των δύο τρισ. δολαρίων στον μεγάλο κλονισμό των διεθνών χρηματιστηρίων, την περασμένη Παρασκευή.
Παρότι δεν είχαν αναφερθεί μέχρι χθες το βράδυ θάνατοι από την «Ομικρον», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκρουσε δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου. «Σε παγκόσμια κλίμακα, ο κίνδυνος που συνδέεται με τη νέα παραλλαγή “Ομικρον” εκτιμάται ως πολύ υψηλός», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, όπου γίνεται λόγος για «βαριές επιπτώσεις» σε ορισμένες περιοχές του κόσμου. Αφού επισημαίνει ότι η «Ομικρον» έχει «πρωτόγνωρο» αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεϊνική ακίδα του ιού, ο ΠΟΥ κάνει έκκληση στις 194 χώρες-μέλη του να επιταχύνουν τον εμβολιασμό, ιδίως των υψηλής προτεραιότητας ομάδων του πληθυσμού, και να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών υγείας.
Τρία ερωτήματα
Η διεθνής κοινότητα ενημερώθηκε για τη νέα παραλλαγή στις 24 Νοεμβρίου από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής και επιστήμονες εκτιμούν ότι θα χρειαστούν λίγες εβδομάδες για να απαντηθούν τα τρία βασικά ερωτήματα που απασχολούν τις Αρχές και την κοινή γνώμη: Είναι και σε ποιο βαθμό περισσότερο μεταδοτική η παραλλαγή «Ομικρον» από τη «Δέλτα», που κυριαρχεί σήμερα; Προκαλεί ή όχι σοβαρότερη νόσηση; Είναι λιγότερο αποτελεσματικά τα υπάρχοντα εμβόλια απέναντι στην «Ομικρον»;
Αυξάνονται οι χώρες που έχουν πληγεί από τη νέα παραλλαγή, απειλώντας ιδιαίτερα πληθυσμούς με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Μέχρι χθες είχαν εντοπιστεί κρούσματα της νέας παραλλαγής σε Μποτσουάνα, Νότια Αφρική, Αυστραλία, Βέλγιο, Βρετανία, Δανία, Γερμανία, Χονγκ Κονγκ, Ισραήλ, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ισπανία και Καναδά. Στη Σκωτία εντοπίστηκαν κρούσματα και σε άτομα που δεν είχαν επιστρέψει πρόσφατα από χώρα της νοτίου Αφρικής, γεγονός που πιστοποιεί μετάδοση στην κοινότητα. Στην Πορτογαλία, διαπιστώθηκε ότι 13 μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπελενένσες, η οποία αντιμετώπισε την Κυριακή σε αγώνα πρωταθλήματος την Μπενφίκα, έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή «Ομικρον». Ενας από τους παίκτες της Μπελενένσες επέστρεψε πρόσφατα από τη Νότια Αφρική.
Δύσκολη ανίχνευση
Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές αρχές στην έγκαιρη ανίχνευση της νέας παραλλαγής υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο πρώτος άνθρωπος που τη μετέφερε στην Ιταλία, ένας εργαζόμενος πετρελαϊκής εταιρείας ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε τη Μοζαμβίκη, ήταν αρνητικός στο διαγνωστικό τεστ COVID πριν από το ταξίδι της επιστροφής και περιφερόταν επί δύο εβδομάδες στο Μιλάνο και στη Νάπολη μέχρις ότου διαπιστώσει ότι έχει μολυνθεί και τεθεί σε καραντίνα.
«Τιμωρία»
Αρθρο της εφημερίδας Washington Post αναφέρει ότι η μετάλλαξη «Ομικρον» αποτελεί προβλέψιμη «τιμωρία» των ανεπτυγμένων χωρών για τον εμβολιαστικό εθνικισμό τους έναντι των αναπτυσσόμενων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό πλήρους εμβολιασμού κυμαίνεται από 60% έως 75% σε Δυτική Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, ενώ στην Αφρική του 1,2 δισ. ανθρώπων είναι μόλις 6%. «Δεν θα είναι κανείς μας ασφαλής αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς» – το γνωστό απόφθεγμα ποτέ δεν ήταν περισσότερο επίκαιρο, κατά την αμερικανική εφημερίδα. Χθες, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα δωρίσει επιπλέον 1,2 δισ. δόσεις εμβολίων σε χώρες της Αφρικής, εκτός από τα 200 εκατ. δόσεις που έχει ήδη χορηγήσει.