Ε.Ε. και ΝΑΤΟ ζητούν ενότητα κατά της υβριδικής απειλής από Ρωσία-Λευκορωσία

Ε.Ε. και ΝΑΤΟ ζητούν ενότητα κατά της υβριδικής απειλής από Ρωσία-Λευκορωσία

Κοινό μήνυμα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ προς Ρωσία και Λευκορωσία για την κρίση

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Μήνυμα ενότητας απέναντι στην πίεση που ασκούν στα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε. η Λευκορωσία και η Ρωσία έστειλαν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την κοινή επίσκεψή τους στις χώρες της Βαλτικής, το Σαββατοκύριακο. Εν τω μεταξύ, καθώς η τεταμένη ισορροπία στην Ουκρανία κλυδωνίζεται, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προσφέρθηκε να μεσολαβήσει ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, πρωτοβουλία που αντιμετωπίστηκε με σιγή από το Κρεμλίνο.

«Είτε ως διαμεσολαβητές είτε συνομιλώντας με την Ουκρανία και τον κ. Πούτιν για το θέμα, θέλουμε να έχουμε ρόλο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην Κεντρική Ασία. Η Ρωσία έχει οργιστεί με τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στην Ουκρανία, καθώς τα μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη που προμηθεύτηκε πρόσφατα το Κίεβο, χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των φιλορώσων ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας. Αντίθετα με τη σιγή της Μόσχας, το Κίεβο καλωσόρισε την τουρκική προθυμία για διαμεσολάβηση.

Ξεκάθαρα μέτωπα

Τα μέτωπα στην περιοχή γίνονται πιο ξεκάθαρα, με τη Λευκορωσία να ανακοινώνει ότι θα διενεργήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Μόσχα στα σύνορα με την Ουκρανία. «Αν γίνει πόλεμος ξέρετε με ποιου το μέρος θα είμαστε», δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο. Το 2014, όταν η Ρωσία είχε καταλάβει τη χερσόνησο της Κριμαίας, η στάση του Λουκασένκο ήταν πιο ουδέτερη, ενώ εξακολουθεί να αναγνωρίζει την Κριμαία ως μέρος της Ουκρανίας. Ο Λευκορώσος πρόεδρος δεν έδωσε ακριβή ημερομηνία των ασκήσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προσφέρθηκε να μεσολαβήσει ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα, με το Κρεμλίνο να σιωπά και το Κίεβο να καλωσορίζει την πρόταση.

Εν τω μεταξύ, η κοινή στάση απέναντι στον Λουκασένκο ήταν το ζητούμενο της επίσκεψης της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Λιθουανία και στη Λετονία. «Είναι σημαντικό να εργάζεται η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ από κοινού», είπε η κ. Φον ντερ Λάιεν. «Δοκιμάζουμε και συντονίζουμε την απάντησή μας σε κάποια κρίση κάνοντας τακτικές ασκήσεις και ενισχύουμε τον συντονισμό, τη συνεργασία και την ανθεκτικότητά μας, μαχόμενοι κατά της παραπληροφόρησης».

Ηταν μια σπάνια, αν όχι η μοναδική, κοινή επίσκεψη προέδρου της Κομισιόν και γ.γ. του ΝΑΤΟ στις δύο νοτιότερες χώρες της Βαλτικής.

Ο Στόλτενμπεργκ παρότρυνε τη Ρωσία να είναι «διαφανής» και να κατεβάσει τους τόνους. «Το ΝΑΤΟ παραμένει σε επιφυλακή», είπε ο γενικός γραμματέας. «Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους μας και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους εταίρους μας στην Ουκρανία πολιτική και πρακτική υποστήριξη», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.  

Τόσο ο γ.γ. του ΝΑΤΟ όσο και η πρόεδρος της Κομισιόν κατηγόρησαν την κυβέρνηση της Λευκορωσίας ότι ευθύνεται για την «υβριδική κρίση» προσφύγων και μεταναστών που έχουν συρρεύσει στα σύνορά της, επιδιώκοντας να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή