Η αντικατασκοπεία συμμαχεί με την τεχνολογία

Η αντικατασκοπεία συμμαχεί με την τεχνολογία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ανοιγμα στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να πραγματοποιήσει η βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπείας MI6, συνάπτοντας συμμαχίες με εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Στόχος της νέας πολιτικής θα είναι η αντιμετώπιση απειλών από την Κίνα και τη Ρωσία, οι οποίες επιδιώκουν να αποκτήσουν πλεονέκτημα χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες αιχμής, αλλά και χάρη στη δίνη χρέους που επηρεάζει πολλά κράτη του αναπτυσσόμενου κόσμου. Στην πρώτη του ομιλία ως επικεφαλής της εξωτερικής αντικατασκοπείας, ο Ρίτσαρντ Μορ είπε ότι «σε αντίθεση με τον Q στις ταινίες του Τζέιμς Μποντ, η MI6 δεν έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τα κατάλληλα εργαλεία εναντίον των υβριδικών και ψηφιακών απειλών», σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian.

Η ΜΙ6 θα πρέπει έτσι να αντλήσει τεχνογνωσία και καινοτόμες ιδέες από την παγκόσμια βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας μέσω πρωτοβουλιών όπως το Ταμείο Επενδύσεων Εθνικής Αμυνας, το οποίο επένδυσε νωρίτερα φέτος 100 εκατ. στερλίνες σε επτά αμοιβαία κεφάλαια με έμφαση σε νεοφυείς επιχειρήσεις. «Δεν μπορώ παρά να υπογραμμίσω πόσο σημαντική είναι μια τέτοια αλλαγή αντιλήψεων, ηθών και μεθόδων εργασίας στην ΜΙ6, καθώς μέχρι στιγμής βασισθήκαμε αποκλειστικά στις δικές μας ικανότητες για την ανάπτυξη των τεχνολογικών υποδομών που μας επιτρέπουν να ολοκληρώνουμε την αποστολή μας», ανέφερε ο Μορ.

Η ΜΙ6 έχει εκφράσει εδώ και καιρό ανησυχίες σχετικά με την ταχεία πρόοδο που σημειώνει η Κίνα στον τομέα της τεχνολογίας αιχμής, ξεπερνώντας τη Δύση. Η ενίσχυση των ικανοτήτων του Πεκίνου στον κυβερνοπόλεμο τα τελευταία πέντε χρόνια έκανε πολλούς να συμπεράνουν ότι η Κίνα έχει αποκτήσει δυνατότητα καθολικής ηλεκτρονικής παρακολούθησης των παγκόσμιων τηλεπικοινωνιών. «Οι αντίπαλοί μας χρηματοδοτούν γενναιόδωρα την έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη, στους κβαντικούς υπολογιστές και στη συνθετική βιολογία, που θα ενισχύσουν τις ικανότητές τους στο πεδίο συλλογής πληροφοριών», είπε ο επικεφαλής της βρετανικής αντικατασκοπείας. Η συνθετική βιολογία μπορεί να προσφέρει στους ερευνητές εργαλεία ακριβείας για την τροποποίηση έμβιων οργανισμών. Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν προειδοποιήσει ότι τέτοιες έρευνες ενισχύουν τις πιθανότητες ανάπτυξης βιολογικών οπλικών συστημάτων από την Κίνα, εννοώντας εμμέσως την COVID-19.

Ο επικεφαλής της ΜΙ6 προειδοποιεί ότι Πεκίνο και Μόσχα θα χρησιμοποιήσουν και το χρέος του αναπτυσσόμενου κόσμου ως πίεση κατά της Δύσης.

Η Ρωσία, από τη μεριά της, αναπτύσσει τις ικανότητές της στον κυβερνοπόλεμο, έχοντας αντιμετωπίσει κατηγορίες από τη Δύση για το λογισμικό SolarWinds, το οποίο διείσδυσε σε δίκτυα αμερικανικών κρατικών υπηρεσιών, καταγράφοντας τις δραστηριότητες των υπαλλήλων. Η Μόσχα θεωρείται επίσης ότι προσφέρει στέγη σε ομάδες χάκερ, οι οποίες διαταράσσουν τη λειτουργία εταιρικών ή άλλων δικτύων σε Βρετανία και ΗΠΑ, απαιτώντας λύτρα για την επαναφορά της λειτουργίας τους.

Η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι η ΜΙ6 και οι άλλες υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας (GCHQ και ΜΙ5) είχαν υπογράψει συμβόλαιο με την Amazon για τη χρήση του υπολογιστικού νέφους της εταιρείας του Τζεφ Μπέζος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή