Αργεντινή: Μπλόκο σε πλοίο μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορωνοϊού

Αργεντινή: Μπλόκο σε πλοίο μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορωνοϊού

Το υπουργείο Υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής ανακοίνωσε πως «έδωσε εντολή να τεθούν σε απομόνωση όλοι οι επιβάτες του πλοίου Hamburg

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπλόκο στον ελλιμενισμό πλοίου που μεταφέρει σχεδόν 300 ανθρώπους στο Πουέρτο Μαδρίν, στη νότια Αργεντινή, έβαλαν οι τοπικές αρχές, με τους επιβαίνοντες σε αυτό να τίθενται σε απομόνωση μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορωνοϊού, με φόντο τις ανησυχίες για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής ανακοίνωσε πως «έδωσε εντολή να τεθούν σε απομόνωση όλοι οι επιβάτες του πλοίου Hamburg», μετά τον εντοπισμό του κρούσματος.

Το πλοίο βρίσκεται στη θάλασσα, στα ανοικτά του κόλπου Σαμπορομπόν, περίπου 280 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Μπουένος Άιρες. Έκανε ενδιάμεση στάση στην πρωτεύουσα της Αργεντινής την Παρασκευή.

Μετά τον συναγερμό στο σκάφος για το πιθανό κρούσμα, έγιναν τεστ PCR μέσα σε 24 ώρες στους 170 επιβάτες και τα 156 μέλη του πληρώματος, που είχαν όλα «αρνητικό αποτέλεσμα», συμπεριλαμβανομένου «του προσώπου που θεωρείτο (πως είναι το) ύποπτο κρούσμα» και συνεχίζει να βρίσκεται σε απομόνωση πάνω στο πλοίο, σημείωσε η υπουργός Υγείας, η Κάρλα Βιτσότι.

Όμως μέλος του πληρώματος –του υγειονομικού προσωπικού του–, που είχε υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα το Σάββατο, έκανε χθες Δευτέρα τεστ αντιγόνων με θετικό αποτέλεσμα. Το πρόσωπο αυτό είναι «ασυμπτωματικό», ενημέρωσε ο πλοίαρχος του Hamburg, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου.

Βρίσκεται σε εξέλιξη επιδημιολογική έρευνα πάνω στο πλοίο, τα αποτελέσματα της οποίας «θα μας δείξουν ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν», κατά την ίδια πηγή.

Στο Μπουένος Άιρες αποβιβάστηκαν 37 επιβάτες αφού έγινε γνωστό πως ήταν αρνητικά τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβλήθηκαν, ενώ επιβιβάστηκαν 152.

Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο προς τη νότια ακτή της Αργεντινής, αλλά η αρχή του λιμανιού στο Πουέρτο Μαδρίν, 1.300 χιλιόμετρα από το Μπουένος Άιρες, ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως δεν του επιτρέπει να ελλιμενιστεί. Ο επόμενος σταθμός του είναι η Ουσουάια.

Αναφερόμενο στην ανησυχία που εγείρει ο εντοπισμός της παραλλαγής Όμικρον, αν και μέχρι σήμερα η Αργεντινή δεν έχει επιβεβαιώσει κανένα κρούσμα της, το υπουργείο σημείωσε πως το Πράσινο Ακρωτήρι, όπου είχε προηγουμένως ελλιμενιστεί το Hamburg, «βρίσκεται πάνω από 600 χιλιόμετρα από την αφρικανική ήπειρο», καθώς και ότι «η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα αυτή είναι ευνοϊκή», με «εβδομαδιαίο μέσο όρο πέντε κρουσμάτων του νέου κορονοϊού ημερησίως».

Μολαταύτα, «λαμβανομένου υπόψη του κινδύνου που προκαλεί η νέα παραλλαγή Όμικρον» και «προληπτικά, αποφασίστηκαν τα μέτρα που ελήφθησαν», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Ανεβασμένοι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας

Οξφόρδη: Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι η «Όμικρον» νικά τα εμβόλια

Ιδρυτής της BioNTech για «Όμικρον»: Το σχέδιο παραμένει το ίδιο, επιταχύνετε τη χορήγηση της τρίτης δόσης

Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών Ν.Αφρικής: Η Όμικρον ίσως εκτοπίσει τη Δέλτα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή