Ρωσία: Η Ουκρανία ανέπτυξε τον μισό στρατό της στο Ντονμπάς

Ρωσία: Η Ουκρανία ανέπτυξε τον μισό στρατό της στο Ντονμπάς

Κατηγορίες κατά του Κιέβου ότι ανέπτυξε τον μισό στρατό του -περίπου 125.000 στρατιώτες- στη ζώνη σύγκρουσης του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, εκτόξευσε η Μόσχα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατηγορίες κατά του Κιέβου ότι ανέπτυξε τον μισό στρατό του -περίπου 125.000 στρατιώτες- στη ζώνη σύγκρουσης του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, εκτόξευσε η Μόσχα.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολίασε την πρόταση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να ενεργήσει η Άγκυρα ως διαμεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την κ. Ζαχάροβα, αυτή η πρόταση δεν αναφέρεται στη σύγκρουση στο Ντονμπάς μεταξύ των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι ανησυχεί για τις προθέσεις της Ουκρανίας, καθώς οι εντάσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας αυξάνονται εν μέσω φόβων από την πλευρά της Δύσης για νέα ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, σενάριο που πάντως έχει απορριφθεί από τη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι η επέκταση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι μια κόκκινη γραμμή η οποία ελπίζει ότι δεν θα ξεπεραστεί, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Κόντρα ΝΑΤΟ – Ρωσίας

Χθες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε «διαφάνεια» από τη Ρωσία σχετικά με τις προθέσεις της όσον αφορά την «απρόκλητη» και «ανεξήγητη» συσσώρευση δυνάμεων κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία.

Η κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, όπως είπε, παραμένει «ρευστή και απρόβλεπτη». Η συσσώρευση των ρωσικών δυνάμεων, σημείωσε, έχει συνοδευτεί από «οξυμένη ρητορική και παραπληροφόρηση». «Είμαστε ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να αποτρέψουμε περαιτέρω επιθετικές κινήσεις από τη Ρωσία», ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ, προειδοποιώντας ότι θα «υπάρξει υψηλό τίμημα» για τυχόν τέτοιες ενέργειες απέναντι στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε χθες το ΝΑΤΟ ότι αναπτύσσει σημαντικές δυνάμεις κοντά στα ρωσικά σύνορα και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απαντήσει στις απειλές για την ασφάλειά της προερχόμενες από τις δυτικές χώρες ή την Ουκρανία, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη στην Στοκχόλμη αύριο, ανακοίνωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συνάντηση θα διεξαχθεί σε κλίμα αυξανόμενης έντασης ανάμεσα στην Ατλαντική Συμμαχία και την Ρωσία λόγω της συγκέντρωσης ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανορωσικά σύνορα. 

Πριν από την συνάντηση με τον Λαβρόφ, ο Μπλίνκεν θα έχει χωριστή συνάντηση με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στο περιθώριο της συνόδου της Στοκχόλμης, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Κόντρα ΝΑΤΟ – Ρωσίας για την Ουκρανία

Πούτιν: Κόκκινη γραμμή η επέκταση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Ουκρανία: Προετοιμασία πραξικοπήματος κατήγγειλε ο Ζελένσκι

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή