Συγγνώμη για την άδικη φυλάκιση 16 ετών

Συγγνώμη για την άδικη φυλάκιση 16 ετών

Συγγνώμη ζήτησε η Αμερικανίδα συγγραφέας Αλις Σίμπολντ από άνδρα ο οποίος είχε καταδικασθεί για τον βιασμό της το 1981, για να αθωωθεί την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από αναψηλάφηση της δίκης.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Συγγνώμη ζήτησε η Αμερικανίδα συγγραφέας Αλις Σίμπολντ από άνδρα ο οποίος είχε καταδικασθεί για τον βιασμό της το 1981, για να αθωωθεί την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από αναψηλάφηση της δίκης. Η υπόθεση είχε δώσει αφορμή στη Σίμπολντ για το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημά της, με τίτλο «Τυχερή». Σε μήνυμά της, η συγγραφέας ανέφερε ότι λυπάται για τον ρόλο που έπαιξε «στο πλαίσιο ενός συστήματος, το οποίο έστειλε έναν αθώο στη φυλακή». Ο 61χρονος σήμερα Αντονι Μπροντουότερ καταδικάστηκε το 1982 για τον βιασμό της Σίμπολντ, ενόσω αυτή ήταν φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Σίρακιους της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Ο Μπροντουότερ καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών. Η καταδίκη του ακυρώθηκε στις 22 Νοεμβρίου ύστερα από επανεξέταση της υπόθεσης από την εισαγγελία της πολιτείας, η οποία εντόπισε σοβαρές ελλείψεις στην αστυνομική έρευνα και στη δίκη.

Το νομικό σύστημα

Στην ανακοίνωσή της, η Σίμπολντ –συγγραφέας των μυθιστορημάτων «The Lovely Bones» και «The Almost Moon»– αναφέρει ότι ως τραυματισμένο 18χρονο θύμα βιασμού επέλεξε να εμπιστευθεί το αμερικανικό νομικό σύστημα. «Στόχος μου το 1982 ήταν η απόδοση δικαιοσύνης και όχι η διαιώνιση μιας αδικίας εναντίον ενός νέου άνδρα», γράφει στην ανακοίνωσή της η Σίμπολντ.

Το 1999, η Σίμπολντ έγραψε το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα «Lucky» (Τυχερή), περιγράφοντας τον βιασμό της. Εκεί διηγείται πώς είδε έναν Αφροαμερικανό στον δρόμο πολλούς μήνες μετά τον βιασμό της, για να αναγνωρίσει στο πρόσωπό του τον βιαστή της. Μετά τη σύλληψη του Μπροντουότερ, η Σίμπολντ απέτυχε να τον αναγνωρίσει μεταξύ άλλων υπόπτων, επιλέγοντας άλλο Αφροαμερικανό άνδρα, καθώς «είχε τρομάξει από την έκφραση των ματιών του».

Από τη συγγραφέα Αλις Σίμπολντ σχετικά με την καταδίκη του Αντονι Μπροντουότερ για τον βιασμό της το 1982.

Ασαφής κατάθεση

Παρά τις ασάφειες της κατάθεσης του θύματος, η εισαγγελία άσκησε δίωξη κατά του Μπροντουότερ, ο οποίος καταδικάσθηκε από το δικαστήριο χάρη στην κατάθεση της Σίμπολντ και σε ανάλυση δείγματος μαλλιών που είχε βρεθεί στο σημείο του βιασμού. Η ανάλυση τριχών έχει εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες, καθώς στερείται επιστημονικής βάσης. Ο Μπροντουότερ, ο οποίος αποφυλακίσθηκε το 1998, παρέμενε στον κατάλογο των καταδικασθέντων για σεξουαλικά εγκλήματα, ενώ εργάστηκε έκτοτε ως υπάλληλος καθαριότητας του δήμου.

«Προσπαθώ τις τελευταίες οκτώ ημέρες να καταλάβω πώς μπορεί να έγινε κάτι τέτοιο. Θα προσπαθήσω επίσης να συμβιβασθώ με την ιδέα ότι ο βιαστής μου δεν θα τιμωρηθεί ποτέ για την πράξη του και ότι μπορεί να συνέχισε, βιάζοντας άλλες γυναίκες», ανέφερε η Σίμπολντ στην ανακοίνωσή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή