Η γαλλική Δεξιά ρίχνεται στη μάχη

Η γαλλική Δεξιά ρίχνεται στη μάχη

Αρχισε το συνέδριο των «Ρεπουμπλικανών» για την επιλογή υποψήφιου προέδρου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων ενόψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών συμπίπτουν στη βασική τους εκτίμηση: Η αναμέτρηση του Απριλίου θα κριθεί ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και έναν εκ των δύο υποψηφίων της Ακροδεξιάς – είτε της Μαρίν Λεπέν είτε του Ερίκ Ζεμούρ. Ωστόσο, «Οι Ρεπουμπλικανοί», το ισχυρότερο κόμμα της Κεντροδεξιάς, που έλκει την καταγωγή του από τον Σαρλ ντε Γκωλ, θεωρούν ότι δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Αυτή την εβδομάδα, τα 140.000 μέλη του κόμματος καλούνται να δώσουν το χρίσμα στον ή στην πολιτικό που θα εκπροσωπήσει την παράταξη στην κρίσιμη μάχη και θα επωμιστεί το δύσκολο έργο να ανατρέψει το διαμορφωμένο σκηνικό.

Στον πρώτο γύρο της εσωκομματικής ψηφοφορίας, που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, συμμετέχουν πέντε υποψήφιοι: ο περιφερειάρχης της Ω ντε Φρανς (βόρεια Γαλλία), Ξαβιέ Μπερτράν, ο γνωστός μας Μισέλ Μπαρνιέ, που εκπροσώπησε την Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, η περιφερειάρχης της Ιλ ντε Φρανς (η μητροπολιτική περιφέρεια γύρω από το Παρίσι), Βαλερί Πεκρές, ο βουλευτής Ερίκ Σιοτί και ο δήμαρχος της Λα Γκαρέν, Φιλίπ Ζουβέν. Δύο εξ αυτών θα προκριθούν για τον δεύτερο και αποφασιστικό γύρο τού αμέσως επόμενου διημέρου, κάτι που σημαίνει ότι το Σάββατο το απόγευμα θα ξέρουμε τον υποψήφιο πρόεδρο της Κεντροδεξιάς.

Η γαλλική Δεξιά ρίχνεται στη μάχη-1

Αμφίρροπη αναμέτρηση μεταξύ πέντε υποψηφίων, ενώ η Ακροδεξιά συνεχίζει να αντλεί ψηφοφόρους από τη συντηρητική παράταξη.

Ωστόσο, όλοι οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι η αναμέτρηση είναι πολύ αστάθμητη, καθώς το εκλογικό σώμα που θα αναδείξει τον νικητή είναι αχαρτογράφητη θάλασσα. Η διαδικασία ανάδειξης υποψηφίου προσέλκυσε πολλά νέα μέλη, αλλάζοντας εντελώς τη σύνθεση του κόμματος – μέσα σε δύο μήνες, τα μέλη του αυξήθηκαν από 80.000 σε 140.000.

Η ψηφοφορία θα γίνει ηλεκτρονικά και οι υπεύθυνοι του κόμματος πήραν πολύ σχολαστικά μέτρα ασφαλείας για να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, καθώς τους στοιχειώνει ακόμη το φάντασμα του 2012, όταν ξέσπασε πόλεμος χωρίς έλεος ανάμεσα στον Φρανσουά Φιγιόν και στον Ζαν-Φρανσουά Κοπά, καθένας εκ των οποίων διεκδικούσε για λογαριασμό του την προεδρία του κεντροδεξιού κόμματος, που τότε ονομαζόταν UMP. Ενας πόλεμος που οδήγησε στη φθορά της παράταξης στα μάτια της κοινής γνώμης, κάτι που έπαιξε ρόλο στον αποκλεισμό της από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή