Ρωσία: Επιδιώκει ευρωσύμφωνο ασφαλείας

Ρωσία: Επιδιώκει ευρωσύμφωνο ασφαλείας

Πρόταση της Ρωσίας για να αποτρέψει νέα επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μόσχα θα ανακοινώσει σύντομα τις προτάσεις της για ένα νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο ασφαλείας, ελπίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποτρέψει μια περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, κάτι που απειλεί να οδηγήσει σε ρήξη τη Δύση με τη Ρωσία. Αυτό δήλωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στην υπουργική σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στη Στοκχόλμη. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε καλέσει το ΝΑΤΟ να μην τοποθετήσει οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι παρόμοια εξέλιξη θα αποτελούσε υπέρβαση «κόκκινης γραμμής» για το Κρεμλίνο.

Στο περιθώριο της χθεσινής συνόδου, ο Λαβρόφ συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως «αν η Ρωσία επιλέξει τη σύγκρουση (με την Ουκρανία), τότε θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις», επιμένοντας ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες περί ενδεχόμενης ρωσικής εισβολής στη γειτονική της χώρα.

«Διατηρούμε σοβαρές ανησυχίες για τα σχέδια της Ρωσίας γύρω από μια νέα επιθετική κίνηση κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, επισημαίνοντας την «ισχυρή, αποφασιστική δέσμευση των ΗΠΑ για την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα» της χώρας. Πάντως, ο Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «σοβαρές, σε πραγματιστικό κλίμα» τις συνομιλίες που είχε με τον Λαβρόφ και υπογράμμισε ότι Ρωσία και Ουκρανία πρέπει να εφαρμόσουν, κάθε μία από την πλευρά της, τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ τον διαβεβαίωσε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θέλει τη σύγκρουση στην Ουκρανία και κατηγόρησε τη Δύση ότι «παίζει με τη φωτιά» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ. Προσέθεσε, δε, ότι η Ρωσία θα απαντήσει αποφασιστικά εάν η Ουκρανία εμπλακεί σε «γεωπολιτικά παιχνίδια» των Αμερικανών.

Eκατέρωθεν κατηγορίες Μόσχας και Ουάσιγκτον για το ουκρανικό – Σύντομα επικοινωνία Πούτιν με Μπάιντεν.

Στην ομιλία του από το βήμα του ΟΑΣΕ, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατηγόρησε το Κίεβο ότι δεν εφαρμόζει τη συμφωνία του Μινσκ, που προέβλεπε ενισχυμένη αυτονομία στις ρωσόφωνες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, κάτι που αποτελεί, κατά την κρίση του, «τον δρόμο προς την καταστροφή».

Τρεις συλλήψεις

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας, FSB, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε τη σύλληψη τριών ατόμων, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για πράκτορες της Ουκρανίας που ετοίμαζαν βομβιστική επίθεση επί ρωσικού εδάφους, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, ο ένας από τους τρεις υπόπτους «πιάστηκε στα πράσα», μεταφέροντας εκρηκτικά κοντά στα σύνορα, ενώ οι άλλοι δύο συγκέντρωναν πληροφορίες για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και υποδομές. Η ουκρανική κυβέρνηση έκανε λόγο για χαλκευμένες κατηγορίες, στο πλαίσιο του «υβριδικού πολέμου» που έχει εξαπολύσει η Μόσχα.

Εξάλλου, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε χθες ότι, εντός των προσεχών ημερών, αναμένεται επικοινωνία μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Η ένταση των τελευταίων εβδομάδων γύρω από την Ουκρανία πρόκειται να κυριαρχήσει στις διαβουλεύσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή