Πάπας Φραγκίσκος στην Κύπρο: Θλίψη για τους αιώνες διχασμού μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων

Πάπας Φραγκίσκος στην Κύπρο: Θλίψη για τους αιώνες διχασμού μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων

Ενωτικός ο ποντίφικας, προτείνει τρόπους επαναπροσέγγισης των δύο εκκλησιών

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λύπη του για τους αιώνες εχθρότητας και προκατάληψης που έχουν διχάσει Καθολικούς και Ορθοδόξους εξέφρασε από την Κύπρο ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου Χρυσόστομο στη Λευκωσία.

Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, που βρίσκεται στην Κύπρο σε επίσημη επίσκεψη από την Πέμπτη έως το Σάββατο πριν έρθει στην Ελλάδα για να παραμείνει έως τη Δευτέρα, τόνισε επίσης ότι οι φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στη Καθολική Δύση και την Ορθόδοξη Ανατολή.

Ο Χρυσόστομος Β’ υποδέχθηκε τον ποντίφικα στην κατοικία του για ιδιωτικές συνομιλίες και κατόπιν τον κάλεσε στον νεόδμητο καθεδρικό ναό του Αγίου Βαρνάβα για συνάντηση με την κυπριακή Ιερά Σύνοδο.

Πάπας Φραγκίσκος στην Κύπρο: Θλίψη για τους αιώνες διχασμού μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων-1

Καθισμένος μπροστά στο χρυσοποίκιλτο τέμπλο του ορθόδοξου ναού στη Λευκωσία, ο Πάπας εξέφρασε τη θλίψη του για τις «φαρδείς τάφρους» που η ιστορία έχει ανοίξει μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων ως αποτέλεσμα του χιλιετούς σχίσματος, ενώ το θέλημα του Θεού είναι να είναι ενωμένοι οι Χριστιανοί.

«Αιώνες διαίρεσης και απομάκρυνσης μας έχουν κάνει να υιοθετήσουμε, έστω ακουσίως, εχθρότητα και προκατάληψη ο ένας για τον άλλον, που συχνά βασίζονται σε αλλοιωμένες πληροφορίες που διακινούνται από επιθετικά και εχθρικά κείμενα», ανέφερε ο Πάπας.

Πάπας Φραγκίσκος στην Κύπρο: Θλίψη για τους αιώνες διχασμού μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων-2

«Αυτό καθιστά τον Δρόμο του Θεού να φαίνεται κακός, ενώ είναι ευθύς και οδηγεί στην ομόνοια και την ενότητα», πρόσθεσε.

Ο ποντίφικας σημείωσε ακόμη ότι τα κοινά φιλανθρωπικά και εκπαιδευτικά έργα, καθώς και οι προσπάθειες για προώθηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μπορούν να βοηθήσουν Καθολικούς και Ορθοδόξους «να ξαναβρούμε την αδελφοσύνη μας, και η συναντίληψη θα ωριμάσει από μόνη της».

Πηγή: Associated Press

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή