Επιστροφή σε πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ

Επιστροφή σε πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ

Μια από τις πρώτες πράξεις του Τζο Μπάιντεν μετά την ορκωμοσία του, τον περασμένο Ιανουάριο, ήταν να ανατρέψει τις πολιτικές του προκατόχου του στο μεταναστευτικό, αναζητώντας πιο ανθρώπινη αντιμετώπιση.

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια από τις πρώτες πράξεις του Τζο Μπάιντεν μετά την ορκωμοσία του, τον περασμένο Ιανουάριο, ήταν να ανατρέψει τις πολιτικές του προκατόχου του στο μεταναστευτικό, αναζητώντας πιο ανθρώπινη αντιμετώπιση. Η πιο σημαντική, σε αυτό το πεδίο, απόφαση του νέου προέδρου ήταν η ακύρωση των διαβόητων πρωτοκόλλων προστασίας μεταναστών (MPP), μιας άκρως αμφιλεγόμενης απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ, που προέβλεπε ότι οι μετανάστες από τη Λατινική Αμερική θα πρέπει να μένουν στο Μεξικό, σε πολύ προβληματικά κέντρα προσωρινής παραμονής, περιμένοντας την εκδίκαση του αιτήματός τους από αμερικανικά δικαστήρια για νόμιμη εγκατάσταση στις ΗΠΑ.

Προτού συμπληρώσει, ωστόσο, τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του, ο Δημοκρατικός πρόεδρος αναγκάστηκε να επαναφέρει τη συγκεκριμένη πολιτική του Τραμπ, που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο λόγος είναι ότι ομοσπονδιακό δικαστήριο υιοθέτησε προσφυγή των πολιτειών του Τέξας και του Μιζούρι, κρίνοντας ότι ο Μπάιντεν δεν είχε ακολουθήσει νομότυπη διαδικασία για την ανάκληση των ΜΡΡ.

Από την ερχόμενη Δευτέρα οι μετανάστες που διασχίζουν τα αμερικανικά σύνορα προερχόμενοι κυρίως από την Κεντρική Αμερική, τη Βενεζουέλα και την Αϊτή, θα οδηγούνται πίσω στο Μεξικό. Η κυβέρνηση του τελευταίου δέχθηκε απρόθυμα αυτή την αξίωση των Αμερικανών, αφού προηγουμένως κατάφερε να γίνουν δεκτοί ορισμένοι όροι της. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού, οι Αμερικανοί δεσμεύτηκαν να προσφέρουν εμβολιασμό των μεταναστών έναντι της COVID-19, να τους παρέχουν καλύτερη προστασία στις επικίνδυνες –λόγω εγκληματικότητας– μεθοριακές πόλεις και να διεκπεραιώσουν ταχύτερα τις υποθέσεις τους, σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Από την πλευρά τους, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι από τη μετεγκατάσταση στο Μεξικό θα εξαιρούνται ηλικιωμένοι, άνθρωποι με θέματα υγείας και όσοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διακρίσεων, κυρίως λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Η Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ έχει ζητήσει να τερματιστεί το πρόγραμμα ΜΡΡ, θεωρώντας ότι θέτει σε κίνδυνο όσους ζητούν άσυλο και εμποδίζει τη δικαίωσή τους. Ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι πολλοί μετανάστες πέφτουν θύματα απαγωγής ή βίας στις μεθοριακές πόλεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή