Εκκληση στην Ε.Ε. για μποϊκοτάζ του ομίλου NSO

Εκκληση στην Ε.Ε. για μποϊκοτάζ του ομίλου NSO

Δεκάδες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν από την Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις στον ισραηλινό όμιλο NSO και να προβεί σε «κάθε ενέργεια» για να απαγορεύσει την πώληση, μεταφορά, εξαγωγή και εισαγωγή της τεχνολογίας παρακολούθησης της εταιρείας.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Δεκάδες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν από την Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις στον ισραηλινό όμιλο NSO και να προβεί σε «κάθε ενέργεια» για να απαγορεύσει την πώληση, μεταφορά, εξαγωγή και εισαγωγή της τεχνολογίας παρακολούθησης της εταιρείας. Η επιστολή, που υπογράφεται από 86 οργανώσεις συμπεριλαμβανομένων της Access Now, της Διεθνούς Αμνηστίας και του Human Rights Watch, αναφέρει ότι το καθεστώς κυρώσεων της Ε.Ε. τής δίνει την εξουσία να θέτει στο στόχαστρό της οντότητες που ευθύνονται για παραβιάσεις της ελευθερίας έκφρασης.

Παραβίαση δικαιωμάτων

«Τα δικαιώματα αυτά έχουν παραβιαστεί επανειλημμένως με τη χρήση τεχνολογίας της NSO», ανέφερε η επιστολή που εστάλη στον εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνοντας τα ευρήματα ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ, ο οποίος διαπίστωσε ότι η χρήση λογισμικών spyware από κυβερνήσεις θα μπορούσε να «διευκολύνει εξωδικαστικές αυθαίρετες εκτελέσεις και δολοφονίες ή εξαφάνιση προσώπων». Η επιστολή ανέφερε πρόσφατους ισχυρισμούς ότι το λογισμικό παρακολούθησης της NSO, γνωστό ως Pegasus, χρησιμοποιήθηκε για να χακάρει τις συσκευές έξι Παλαιστινίων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κίνηση των οργανισμών έρχεται μετά τη δημοσίευση έρευνας για το λογισμικό Pegasus, από την εφημερίδα The Guardian και 15 άλλους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, την οποία συντόνιζε ο γαλλικός οργανισμός μέσων ενημέρωσης Forbidden Stories. H έρευνα αποκάλυψε τους τρόπους με τους οποίους το Pegasus χρησιμοποιήθηκε για να στοχοποιήσει –μεταξύ άλλων– δημοσιογράφους και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την επιστολή υπογράφουν 86 οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Access Now, Διεθνούς Αμνηστίας και Human Rights Watch, οι οποίες ζητούν επιβολή κυρώσεων.

Τι απαντά η εταιρεία

Η NSO είπε ότι η τεχνολογία της, η οποία έχει πουληθεί σε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, προορίζεται μόνο για χρήση εις βάρος σοβαρών εγκληματιών και τρομοκρατών. Εχει αρνηθεί πολλούς από τους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στο Pegasus Project και έχει εξαγγείλει ότι ερευνά αξιόπιστους ισχυρισμούς για κατάχρηση του λογισμικού της. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα ανταποκριθεί η Ε.Ε. στο κάλεσμα για μποϊκοτάζ. Οι ισχυρισμοί πως η ουγγρική κυβέρνηση χρησιμοποίησε το λογισμικό για να στοχοποιήσει δημοσιογράφους και επικριτές του πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπαν, αντιμετωπίστηκαν με έντονη ανησυχία εντός της Κομισιόν, ωστόσο, και άλλα κράτη-μέλη πιστεύεται ότι είναι πελάτες της NSO, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, ενώ η αστυνομία της Γερμανίας φέρεται επίσης να χρησιμοποιεί το λογισμικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή