Ρωσία: Γιατί ο Πούτιν «καίγεται» τόσο για την Ουκρανία;

Ρωσία: Γιατί ο Πούτιν «καίγεται» τόσο για την Ουκρανία;

Πώς βλέπουν οι Ρώσοι τους Ουκρανούς, ύστερα από αιώνες συνύπαρξης

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς το Κρεμλίνο συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, καθίσταται σαφές ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για τον γείτονά της στα νοτιοδυτικά πολύ περισσότερο από ό,τι θα ενδιαφερθεί ποτέ η Δύση.

Σε ομιλίες, συνεντεύξεις και μεγάλα άρθρα του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και οι στενοί τους συνεργάτες έχουν καταδείξει την εμμονή τους με αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία. Η άποψη του Κρεμλίνου είναι ότι οι Ουκρανοί είναι «ένας λαός» με τους Ρώσους, και διαβιούν σε ένα προβληματικό κράτος που ελέγχουν οι Δυτικές δυνάμεις οι οποίες είναι αποφασισμένες να διαιρέσουν και να βασιλεύουν στον μετασοβιετικό κόσμο.

Οι Ουκρανοί βεβαίως, έχοντας εκδιώξει τον φιλορώσο πρόεδρό τους το 2014, είναι όλο και πιο φιλικά προσκείμενοι στη Δύση και τους διεθνείς οργανισμούς της, και διαφωνούν σε μεγάλο βαθμό με τη ρωσική άποψη. Ωστόσο η θέση Πούτιν αντηχεί ευχάριστα στα περισσότερα ρωσικά αυτιά, που αισθάνονται ότι συνδέονται με τους Ουκρανούς ύστερα από γενιές με δεσμούς γλωσσικούς, πολιτιστικούς, οικονομικού, πολιτικούς και οικογενειακούς.

Πλέον μια δύναμη 175.000 Ρώσων στρατιωτών θα είναι παραταγμένη κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα στις αρχές του 2022, με Δυτικούς αξιωματούχους να φοβούνται ότι αυτό συνιστά πρελούδιο εισβολής – και οι αιώνες κοινής ρωσο-ουκρανικής ιστορίας παίζουν τον ρόλο τους.

Πέρα από τις πιέσεις της Μόσχας στην Ουάσιγκτον να αναγνωρίζει την ύπαρξη ρωσικής σφαίρας επιρροής στην ανατολική Ευρώπη, για τον πρόεδρο Πούτιν και πολλούς Ρώσους η σχεδόν οκτάχρονη διαμάχη με το Κίεβο δεν είναι μόνο γεωπολιτική. Αφορά στο εθνικό αίσθημα των Ρώσων, στην αίσθηση ότι πρόκειται για μια ιστορική αδικία που πρέπει να διορθωθεί.

Η χρήση στρατιωτικής ισχύος για την επιστροφή της Ουκρανίας στη ρωσική αγκαλιά είναι πιθανό να πλήξει την εγχώρια δημοτικότητα του κ. Πούτιν, σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις, κι αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίον οι Ρώσοι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα τραβήξει τη σκανδάλη για μια εισβολή που μπορεί να έχει τρομακτικές απώλειες τόσο σε ουκρανικές όσο και σε ρωσικές ζωές.

Ωστόσο η εμμονή του κ. Πούτιν ότι Ρώσοι και Ουκρανοί έχουν χωριστεί αδίκως και τεχνητά είναι ευρέως διαδεδομένη στη Ρωσία και την ασπάζονται ακόμη και αντίπαλοι του Ρώσου ηγέτη. Ακόμη και ο μέγας επικριτής του, ο φυλακισμένος πλέον Αλεξέι Ναβάλνι, είχε δηλώσει το 2014, όταν ήταν ακόμη ελεύθερος και θυμόταν τα παιδικά του καλοκαίρια στην Ουκρανία, ότι διαφωνεί με τους Ουκρανούς «για τους οποίoυς είναι θέμα αρχής να αποδείξουν ότι είμαστε διαφορετικοί λαοί. Εγώ δεν βλέπω καμιά διαφορά ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς, καμία απολύτως», είχε δηλώσει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Ειδήσεις σήμερα

Deutsche Welle: Θα επιτεθεί η Ρωσία στην Ουκρανία;

Εντάσεις στην Ουκρανία: Συνομιλίες Πούτιν – Μπάιντεν την Τρίτη

Washington Post: Η Ρωσία ετοιμάζει επίθεση εναντίον της Ουκρανίας

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή