Μετάλλαξη Όμικρον: Αύξηση στα κρούσματα, όχι στις νοσηλείες – Στοιχεία από τη Νότια Αφρική

Μετάλλαξη Όμικρον: Αύξηση στα κρούσματα, όχι στις νοσηλείες – Στοιχεία από τη Νότια Αφρική

Η έξαρση κρουσμάτων Covid στη Νότια Αφρική μετά από την εμφάνιση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον, δεν έχει επιφέρει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία μέχρι στιγμής

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έξαρση κρουσμάτων της Covid-19 στη Νότια Αφρική μετά από την εμφάνιση του νέου παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον, δεν έχει επιφέρει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία μέχρι στιγμής, οδηγώντας σε μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η νέα παραλλαγή του ιού ίσως προκαλεί κυρίως ήπιες μορφές νόσησης, αναφέρει το Βloomberg σε δημοσίευμά του. 

Τα αρχικά στοιχεία από τη Νότια Αφρική, το επίκεντρο του ξεσπάσματος της Όμικρον, είναι «ελαφρώς ενθαρρυντικά σε ό,τι αφορά τη σοβαρότητα», δήλωσε ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι χθες Κυριακή. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.

Αβεβαιότητα και αντικρουόμενα μηνύματα

Επιστήμονες και αξιωματούχοι της δημόσιας Υγείας εξετάζουν τα διαθέσιμα στοιχεία, προσπαθώντας να προβλέψουν την επίδραση της Όμικρον, ενώ πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα που έχουν προκύψει για τη νέα αυτή παραλλαγή και τις πολυάριθμες μεταλλάξεις της.

Η μετάδοση της Όμικρον, η οποία πλέον επικρατεί στη Νότια Αφρική, ακολούθησε μια πορεία από το Τόκιο στο Όσλο μέχρι την ανακοίνωση του εντοπισμού της στις 25 Νοεμβρίου.

Οι προσπάθειες για απόκτηση μιας πιο σαφούς εικόνας οδήγησε μερικές φορές σε αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με το πόσο σοβαρή απειλή αποτελεί η νέα μετάλλαξη.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Moderna, Στίβεν Χογκ, δήλωσε την Κυριακή ότι υπάρχει ξεκάθαρος κίνδυνος τα υπάρχοντα εμβόλια να είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της Όμικρον, παρόλο που είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε σε ποιον βαθμό ισχύει αυτό. Άλλοι κατασκευαστές εμβολίων εξέφρασαν την περασμένη εβδομάδα την αισιοδοξία τους ότι τα εμβόλια ίσως διατηρούν κάποια αποτελεσματικότητα κατά της σοβαρής νόσησης.

Παρόλο που η αρχική σχέση μεταξύ μολύνσεων και νοσηλειών μοιάζει ενθαρρυντική, τείνει επίσης να καταγράφεται και μια χρονική καθυστέρηση μεταξύ των δύο.

Τα σοβαρά συμπτώματα σε ασθενείς που μολύνθηκαν από παλαιότερες παραλλαγές του ιού, εμφανίζονταν συνήθως μεταξύ 1 – 3 εβδομάδων από τη διάγνωση, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδιδόμενων Ασθενειών της Νότιας Αφρικής. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων 7ημέρου στη χώρα ανέβηκε στα 10.055 την περασμένη εβδομάδα, ενώ τρεις εβδομάδες νωρίτερα ήταν κάτω από 300.

Ασθενείς δεν χρειάστηκαν οξυγόνο

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, οι οποίες ήλπιζαν σε μια επιστροφή στην κανονικότητα μετά από δύο χρόνια μάχης ενάντια στην πανδημία, απάντησαν στην εμφάνιση της Όμικρον με άμεση επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων.

Ειδικότερα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαιτεί από όλους τους ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε τεστ εντός 48 ωρών πριν από την πτήση τους προς τη χώρα, ανεξαρτήτως από το αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

Η Γαλλία επίσης αυστηροποίησε τα μέτρα σχετικά με τη διενέργεια τεστ, για επισκέπτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στη Γερμανία, η Άγκελα Μέρκελ, στο τελευταίο της podcast ως καγκελάριος, παρακάλεσε όλους τους πολίτες να πάρουν τον ιό στα σοβαρά και να εμβολιαστούν.

Η Όμικρον έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι ίσως είναι ικανή να παρακάμπτει την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια και ότι θα ματαιώσει τις προσπάθειες για επαναλειτουργία της οικονομίας, καθώς εμφανίζει περίπου 30 ή περισσότερες μεταβολές στην πρωτεΐνη ακίδα της, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να γαντζώνεται στα ανθρώπινα κύτταρα. Τονίζεται ότι ίσως να χρειαστούν πολύ περισσότερες εβδομάδες προτού τα εργαστηριακά τεστ και οι μελέτες από τον πραγματικό κόσμο να δείξουν ξεκάθαρα τι μπορεί να σημαίνουν αυτές οι μεταλλάξεις.

Άλλο ένα ενθαρρυντικό σημάδι, ωστόσο, είναι ότι το νοσοκομειακό συγκρότημα Steve Biko και Tshwane District στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, ανέφερε ότι οι περισσότεροι ασθενείς στις πτέρυγες Covid δεν χρειάστηκαν οξυγόνο. Αυτό δείχνει μια απομάκρυνση από την κατάσταση που επικρατούσε κατά τα προηγούμενα κύματα.

Ο Φάουτσι δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναξιολογεί την ταξιδιωτική απαγόρευση που αφορά οκτώ νοτιοαφρικανικές χώρες, καθώς γίνονται διαθέσιμες όλο και περισσότερες πληροφορίες. Η πόλη της Νέας Υόρκης κατέγραψε τρία ακόμη κρούσματα της μετάλλαξης, η οποία έχει εμφανιστεί τουλάχιστον σε 15 Πολιτείες. Τα κρούσματα της Omicron στο Όσλο που σχετίζονταν με ένα Χριστουγεννιάτικο πάρτι εταιρείας, ίσως φτάσουν τα 100, σύμφωνα με νορβηγικό δίκτυο.

Πηγή: Bloomberg

Ειδήσεις σήμερα 

Χανς Κλούγκε στην «Κ»: Δεν αρκεί μόνον ο εμβολιασμός

Ιταλία: Νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους από σήμερα

Γερμανία – SPD: Νέος υπ. Υγείας ο διακεκριμένος επιδημιολόγος Καρλ Λάουτερμπαχ

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή