Πεκίνο 2022: Αμερικανικό μποϊκοτάζ, κινεζικές προειδοποιήσεις για αντίμετρα

Πεκίνο 2022: Αμερικανικό μποϊκοτάζ, κινεζικές προειδοποιήσεις για αντίμετρα

Οι Αμερικανοί θα πληρώσουν για την υπονόμευση των Χειμερινών Ολυμπιακών, λέει η Κίνα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν για τα λάθη τους, απείλησε την Τρίτη το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ενόψει της αμερικανικής πρόθεσης για διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που αρχίζουν σε δύο μήνες στο Πεκίνο.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν πρόκειται να αποστείλει κανέναν διπλωματικό της εκπρόσωπο στη διοργάνωση που θα διεξαχθεί στην κινεζική πρωτεύουσα ως διαμαρτυρία για τις πρακτικές της Κίνας στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ανέφερε συγκεκριμένα δήλωση του Λευκού Οίκου.

Το αμερικανικό μποϊκοτάζ αφορά αποκλειστικά στην παρουσία επισήμων και όχι στη συμμετοχή των αθλητών στη διοργάνωση, αφού η αποστολή των ΗΠΑ θα λάβει μέρος κανονικά στους Αγώνες.

Την Τρίτη το Πεκίνο απάντησε με πολύ σκληρά λόγια στην αμερικανική ανακοίνωση. Έκανε λόγο για «στάση υποκριτική» που βασίζεται σε «ιδεολογική προκατάληψη», κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν να υπονομεύσουν την ολυμπιακή διοργάνωση.

Παράλληλα η κινεζική κυβέρνηση απείλησε μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν, με «αποφασιστικά αντίμετρα», χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί με αυτό. Προειδοπoίησε όμως ότι η αμερικανική κίνηση μπορεί να πλήξει τον διμερή διάλογο και τη συνεργασία σε σημαντικούς τομείς, ζητώντας να μείνει η πολιτική έξω από τον αθλητισμό.

Την ίδια ώρα διογκώνεται το κύμα στη Δύση υπέρ ενός διπλωματικού μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών στο Πεκίνο. Την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να μεταβεί στην κινεζική πρωτεύουσα για τη διοργάνωση, τονίζοντας ότι «θα εξετάσουμε το επίπεδο της ευρύτερης εκπροσώπησής μας την κατάλληλη στιγμή».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε από την πλευρά του την Τρίτη ότι η Ιαπωνία θα λάβει τη δική της απόφαση αναφορικά με την εκπροσώπησή της στη διοργάνωση του Πεκίνου, ενώ πηγή της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ρώμη δεν πρόκειται να ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα διπλωματικού μποϊκοτάζ.

Παράλληλα η Νέα Ζηλανδία είπε ότι δε θα αποστείλει διπλωμάτες στο Πεκίνο για τους Αγώνες, επικαλούμενη την πανδημία. Οι αθλητές της θα ταξιδέψουν κανονικά.

Πηγή: Reuters, France 24, China Daily

Ειδήσεις σήμερα

ΗΠΑ: Προς διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών του Πεκίνου

Υπόθεση Πενγκ Σουάι: Νέα επικοινωνία της ΔΟΕ με την Κινέζα τενίστρια

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή