Κορωνοϊός – Guardian: Εντοπίστηκε «ύπουλη» εκδοχή της Όμικρον που δεν ανιχνεύεται εύκολα με PCR

Κορωνοϊός – Guardian: Εντοπίστηκε «ύπουλη» εκδοχή της Όμικρον που δεν ανιχνεύεται εύκολα με PCR

Επιστήμονες ανέφεραν ότι εντόπισαν μια «ύπουλη» εκδοχή του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον που δεν ξεχωρίζει εύκολα από τις άλλες παραλλαγές με PCR τεστ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστήμονες ανέφεραν ότι εντόπισαν μια «ύπουλη» εκδοχή του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον που δεν ξεχωρίζει εύκολα από τις άλλες παραλλαγές με PCR τεστ, τα οποία χρησιμοποιούν οι υγειονομικοί αξιωματούχοι προκειμένου να έχουν μια γρήγορη εικόνα της εξάπλωσής του ανά τον κόσμο. 

Το εν λόγω εύρημα έγινε γνωστό, τη στιγμή που ο αριθμός των κρουσμάτων της αρχικής εκδοχής της Όμικρον που έχουν εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέβηκε από 101 σε 437 μέσα σε μία μόλις μέρα, ενώ η Σκωτία ανακοίνωσε την επιστροφή στην τηλεργασία.

Η ύπουλη παραλλαγή έχει πολλές κοινές μεταλλάξεις με την αρχική Όμικρον, όμως της λείπει μια συγκεκριμένη γενετική μεταβολή, η οποία επιτρέπει στα τεστ PCR να χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση πιθανών κρουσμάτων. 

Η εν λόγω παραλλαγή εξακολουθεί να εντοπίζεται ως κρούσμα κορωνοϊού από όλα τα τεστ που χρησιμοποιούνται συνήθως, και μπορεί να ταυτοποιηθεί ως η παραλλαγή Όμικρον μέσω γονιδιωματικού ελέγχου. Τα πιθανά κρούσματα, ωστόσο, δεν μπορούν να εντοπιστούν από PCR τεστ ρουτίνας, τα οποία δίνουν πιο γρήγορα αποτελέσματα. 

Ερευνητές αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε εάν αυτή η νέα εκδοχή της Όμικρον θα εξαπλωθεί με τον ίδιο τρόπο όπως η αρχική εκδοχή, αλλά αυτή η «ύπουλη» μορφή είναι γενετικά διαφορετική και, συνεπώς, ενδέχεται να συμπεριφέρεται διαφορετικά. 

Η ύπουλη αυτή εκδοχή εντοπίστηκε για πρώτη φορά ανάμεσα σε γονιδιώματα του ιού της Covid που κατατέθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τον Καναδά, αλλά είναι πιθανό να έχει ήδη εξαπλωθεί περισσότερο. Μεταξύ των επτά περιπτώσεων που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής, καμία δεν αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο.  

Πηγή: Guardian

Ειδήσεις σήμερα

«Όμικρον»: Απαντήσεις σε 4 κρίσιμα ερωτήματα

⇒ «Όμικρον» εναντίον «Δέλτα»: Ποια μετάλλαξη θα επικρατήσει;

⇒ Φάουτσι για Όμικρον: «Σχεδόν βέβαιο» ότι δεν είναι πιο σοβαρή από την Δέλτα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή