Στροφή Εμιράτων σε εβδομαδιαία εργασία 4,5 ημερών

Στροφή Εμιράτων σε εβδομαδιαία εργασία 4,5 ημερών

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι η πρώτη χώρα που καθιερώνει εργάσιμη εβδομάδα 4,5 ημερών στον δημόσιο τομέα, μεταρρύθμιση που θα ευθυγραμμίσει τις ημέρες της εβδομαδιαίας αργίας στη χώρα του Περσικού με τα συνήθη στις διεθνείς αγορές. Σε διάστημα δεκαπέντε ετών, τα Εμιράτα περνούν από την αργία Πέμπτης-Παρασκευής στην αργία Παρασκευής-Σαββάτου, και τώρα στο Σαββατοκύριακο, με την προσθήκη του απογεύματος της Παρασκευής.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2022. Με τα νέα δεδομένα, οι προσευχές της Παρασκευής θα γίνονται σε όλη την επικράτεια στις 13.15, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες θα κλείνουν στις 12.00 της Παρασκευής. Η Κυριακή δεν θα είναι πλέον εργάσιμη. «Η αργία από το μεσημέρι της Παρασκευής έως το βράδυ της Κυριακής είναι κομμάτι της προσπάθειας της κυβέρνησης των Εμιράτων για βελτίωση της ισορροπίας ανάμεσα στην εργασιακή και στην προσωπική ζωή, στην ευημερία και στην αύξηση της οικονομικής αποδοτικότητας», ανέφερε το κυβερνητικό ανακοινωθέν. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν επίσης να επιλέξουν ευέλικτες μορφές εργασίας ή τηλεργασία για τις Παρασκευές.

Θα εφαρμοστεί από 1/1/2022, ώστε να ευθυγραμμιστεί η οικονομία τους με τις παγκόσμιες αγορές.

Το μέτρο ισχύει για τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά θεωρείται πολύ πιθανό να υιοθετηθεί και από τις τράπεζες και τις υπόλοιπες εταιρείες με διεθνή προσανατολισμό. Η εργασία έστω και μισή ημέρα την Παρασκευή, την ιερότερη ημέρα της εβδομάδας για τους μουσουλμάνους, δεν υιοθετείται σε καμία άλλη χώρα του Περσικού. Γειτονικές χώρες, όπως το Κουβέιτ, δήλωσαν ότι δεν σκοπεύουν να αντιγράψουν αυτό το μέτρο. Αντιθέτως, μουσουλμανικές χώρες σε άλλα μέρη του πλανήτη, όπως η Ινδονησία και το Μπανγκλαντές, εφαρμόζουν ήδη την αργία του Σαββατοκύριακου.

«Κάθε εταιρεία, ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται, μπορεί να διαλέξει το Σαββατοκύριακο που επιθυμεί», δήλωσε ο Αμπντουλραχμάν αλ Ανουάρ, υπουργός Ανθρώπινου Δυναμικού. Η πολιτική εξουσία στα Εμιράτα παραμένει συγκεντρωμένη στα χέρια της βασιλικής οικογένειας, χωρίς δημοκρατική συμμετοχή και πολιτικά δικαιώματα για τον πληθυσμό, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ανοίγματα στον τομέα των ατομικών δικαιωμάτων. Εχει αναθεωρηθεί το καθεστώς που απαγόρευε τη συγκατοίκηση εκτός γάμου, έχουν αρθεί κάποιοι περιορισμοί στην κατανάλωση οινοπνεύματος, ενώ οι άδειες παραμονής έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη διάρκεια, ώστε να είναι ευκολότερη η προσέλκυση ξένων εργαζομένων. Ως προς τις διεθνείς σχέσεις, τα Εμιράτα ήταν η πρώτη αραβική χώρα (πλην της Αιγύπτου και της Ιορδανίας) που συνήψε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή