Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον και τα αδέσποτα της Καμπούλ

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον και τα αδέσποτα της Καμπούλ

Κατηγορείται ότι πρότεινε τη διάσωσή τους και όχι την προστασία ευάλωτων Αφγανών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την εκκένωση κέντρου περίθαλψης αδέσποτων ζώων στην Καμπούλ, ιδιοκτησίας διάσημου Βρετανού ζωόφιλου, διέταξε ο Μπόρις Τζόνσον, διοργανώνοντας τη μεταφορά των ζώων με ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος προς τη Βρετανία. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών λάμβανε εντολή να αγνοήσει Αφγανούς συνεργάτες των Βρετανών, οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους ενώ οι Ταλιμπάν εισέρχονταν στην πρωτεύουσα. Αυτό αποκαλύπτει μέλος οργάνωσης προστασίας ζώων, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Ντάουνινγκ Στριτ ότι οι βρετανικές αρχές έδωσαν προτεραιότητα στην απομάκρυνση ανθρώπων. Τις αποκαλύψεις αυτές διέψευσε χθες κατηγορηματικά το Γραφείο του πρωθυπουργού.

Σε έκθεσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι Βρετανοί στρατιώτες, μέλη της μονάδας ασφαλείας της πρεσβείας, διακινδύνευσαν τη ζωή τους, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, για την απομάκρυνση των ζώων με ειδική πτήση από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Η φιλοζωική οργάνωση Νάουζαντ και ο ιδρυτής της, ο προβεβλημένος από τα ΜΜΕ πρώην πεζοναύτης Πεν Φάρδινγκ, είχε ασκήσει πιέσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ για την εκκένωση του κέντρου φιλοξενίας.

Τις αποκαλύψεις διέψευσε χθες κατηγορηματικά το Γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού.

Σε κατάθεσή του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Εξωτερικών, ο Ντόμινικ Ντάιερ, μέλος φιλοζωικού σωματείου, επέμεινε πως ο Μπόρις Τζόνσον ενεπλάκη προσωπικά στην υπόθεση. Μιλώντας στο BBC, ο Ντάιερ είπε ότι επικοινώνησε στα τέλη Αυγούστου με τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Κάρι Τζόνσον, ζητώντας της να μεσολαβήσει για την ασφαλή απομάκρυνση των αδέσποτων ζώων από την Καμπούλ, ενόψει της κατάληψής της από τους Ταλιμπάν. Η Πρώτη Κυρία της Βρετανίας, γνωστή για τα φιλοζωικά αισθήματά της, «πίεσε αφόρητα» τον Τζόνσον, έως ότου ο πρωθυπουργός υποχωρήσει και διατάξει την επιχείρηση σωτηρίας των ζώων. Την ημέρα εισόδου των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, οι υποστηρικτές της φιλοζωικής οργάνωσης του Φάρδινγκ διοργάνωσαν ηχηρή εκστρατεία, απαιτώντας την άμεση εκκένωση του κέντρου φιλοξενίας και την απομάκρυνση των Αφγανών υπαλλήλων και των ζώων με ειδική πτήση. Τελικά, ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο, ο Φάρδινγκ επιβιβάσθηκε στο ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος με 150 ζώα, αλλά χωρίς τους 68 εργαζομένους στο κέντρο φιλοξενίας κακοποιημένων και αδέσποτων σκύλων, γατών και γαϊδουριών.

Σε ξεχωριστή κατάθεση, ο Ράφαελ Μάρσαλ, υπάλληλος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε ότι 150.000 Αφγανοί, που είχαν συνεργασθεί με τον βρετανικό στρατό, είχαν καταθέσει αιτήσεις χορήγησης ασύλου στη Βρετανία. Από αυτούς μόνο το 5% κατάφερε να εξασφαλίσει θέση στα αεροσκάφη της φυγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή