Μπάιντεν: «Άνευ προηγουμένου» κυρώσεις κατά Ρωσίας αν εισβάλει στην Ουκρανία

Μπάιντεν: «Άνευ προηγουμένου» κυρώσεις κατά Ρωσίας αν εισβάλει στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για οικονομικές κυρώσεις «που δεν έχει ξαναδεί ποτέ» εάν επιτεθεί στην Ουκρανία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για οικονομικές κυρώσεις «που δεν έχει ξαναδεί ποτέ» σε περίπτωση που επιτεθεί στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν δήλωσε, ωστόσο, ότι η αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος για την αποτροπή μιας πιθανής ρωσικής εισβολής «δεν είναι στο τραπέζι», ενώ τόνισε ότι ευελπιστεί να ανακοινώσει μια συνάντηση με τη Ρωσία και με χώρες του NATO μέχρι την Παρασκευή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους καθώς έφευγε από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι, κατά τις συνομιλίες του με τον Πούτιν, του ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν άνευ προηγουμένου οικονομικές κυρώσεις εάν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι ο Πούτιν έλαβε το μήνυμα.

Προειδοποιήσεις και από Παρίσι

Επιπλέον, τη Ρωσία προειδοποίησε σήμερα και η Γαλλία για τις «στρατηγικές και μαζικές συνέπειες» που θα είχε μια επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, την ώρα που η Μόσχα κατηγορείται ότι συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα με τη χώρα αυτή.

«Ισχυρά μηνύματα έχουν σταλεί στη Ρωσία σχετικά με τις στρατηγικές και μαζικές συνέπειες που θα είχε μια νέα επίθεση εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία με τη μέγιστη προσοχή. Οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων έχουν εκφράσει την αποφασιστικότητά τους προκειμένου η κυριαρχία της να γίνει σεβαστή», συμπλήρωσε το Παρίσι.

Σολτς: «Θέλουμε το απαραβίαστο των συνόρων να γίνεται σεβαστό από όλους»

Με πιθανές «συνέπειες» για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-2 που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, στην περίπτωση μιας εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, απείλησε και ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. 

«Η θέση μας είναι πολύ σαφής, θέλουμε το απαραβίαστο των συνόρων να γίνεται σεβαστό από όλους», είπε, όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο αγωγός για να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία. «Όλοι καταλαβαίνουν ότι θα υπάρχουν συνέπειες αν δεν συμβεί αυτό, όμως το ζήτημα είναι να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι (τα σύνορα) θα παραμείνουν απαραβίαστα», πρόσθεσε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Welt.

Πούτιν για Ουκρανία: Μη αποδεκτή η επέκταση του ΝΑΤΟ

Επιπλέον, ευθεία ερώτηση για το εάν η Ρωσία σχεδιάζει να επιτεθεί κατά της Ουκρανίας δέχθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξής του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η απάντησή του ήταν η εξής: «Είναι μία προκλητική ερώτηση. Η Ρωσία ακολουθεί μια φιλειρηνική πολιτική αλλά δικαιούται να εξασφαλίσει την ασφάλειά της. Δεν μπορεί να μη μας απασχολεί η προοπτική προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Εχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η Ουκρανία θα αναπτύξει βάσεις εκεί εάν εισέλθει στο ΝΑΤΟ. Βασιζόμαστε στο ότι οι ανησυχίες μας θα εισακουστούν αυτή τη φορά».

O Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε μη αποδεκτή την προοπτική επέκτασης του ΝΑΤΟ (στην περιοχή) αν και χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, λέγοντας ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί.

Πηγή: Reuters, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης – Πούτιν: Τι είπαν για Ανατ. Μεσόγειο, ενέργεια, διμερείς σχέσεις

Μπάιντεν – Πούτιν: Ανάμεσα στη νέα Γιάλτα και στη σύγκρουση

ΗΠΑ για Nord Stream 2: «Μοχλός πίεσης» για την αποτροπή ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή