Ερντογάν κατά Ε.Ε. για Καβαλά και Ντεμιρτάς

Ερντογάν κατά Ε.Ε. για Καβαλά και Ντεμιρτάς

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως αδιαφορεί πλήρως για τις συστάσεις και τις απειλές του Συμβουλίου της Ευρώπης για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας σε περίπτωση που δεν αποφυλακιστεί ο επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά.

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως αδιαφορεί πλήρως για τις συστάσεις και τις απειλές του Συμβουλίου της Ευρώπης για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας σε περίπτωση που δεν αποφυλακιστεί ο επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά. Ο κ. Ερντογάν τηρεί την ίδια στάση και για το αίτημα αποφυλάκισης του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής του από το Κατάρ, ερωτήθηκε για το ζήτημα και δήλωσε πως «δεν έχει νόημα να το σχολιάσουμε αυτό. Δεν αναγνωρίζουμε τη νομιμότητα των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τον Kαβαλά και τον Ντεμιρτάς ή αυτό ή εκείνο. Είναι τόσο απλό. Σε ό,τι μας αφορά, αυτά δεν υπάρχουν. Δεν έχουν καμία ισχύ σύμφωνα με τη δική μας άποψη. Το έχουμε δηλώσει σε αμέτρητες περιπτώσεις. Το αν το καταλαβαίνουν ή όχι, εξαρτάται από αυτούς. Δεν αναγνωρίζουμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως κάτι που υπερισχύει της ετυμηγορίας των δικαστηρίων μας. Ας κάνουν ό,τι νομίζουν».

Εγκλειστοι χωρίς καταδίκη

Πυρά εναντίον των ΗΠΑ για τους Κούρδους της Συρίας και κατά της Κύπρου για τις γεωτρήσεις.

Ο Καβαλά και ο Ντεμιρτάς παραμένουν έγκλειστοι χωρίς καταδικαστική απόφαση και περιμένουν να δικαστούν περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Ο κ. Ερντογάν επέλεξε να επιτεθεί και εναντίον των ΗΠΑ για να τις κατηγορήσει πως στηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις. «Λέμε στις ΗΠΑ: Ενώ από τη μια ζητάτε να ενωθούμε ενάντια στην τρομοκρατία, από την άλλη πλευρά δίνετε στους τρομοκράτες όπλα, πυρομαχικά και κάθε είδους βοήθεια. Τι είδους φιλία είναι αυτή, πώς είναι αυτή η ενότητα στο ΝΑΤΟ; Δώστε μας την απάντηση σε αυτό. Φυσικά, δεν μπορούν να μας δώσουν απάντηση. Μόλις μιλήσαμε με τον Μπάιντεν. Ο υπουργός Εξωτερικών μου μιλάει για αυτά με τον συνομιλητή του. Παρ’ όλα αυτά, δυστυχώς, η Αμερική ασκεί λάθος πολιτική στην περιοχή. Θα συνεχίσουμε να τους το λέμε αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η Τουρκία αποκαλεί την πολιτοφυλακή των Κούρδων στη βόρεια Συρία (PYD/YPG) «τρομοκρατική οργάνωση» και τη θεωρεί παρακλάδι του PKK.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε και στις γεωτρήσεις που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Λευκωσία. Ο κ. Ερντογάν επισήμανε: «Δηλώσαμε πως αυτό το μονομερές βήμα της Ε/Κ Διοίκησης αγνοεί τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων. Επειδή μέρος τής εν λόγω περιοχής αδειών παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού. Φυσικά τους το υπενθυμίσαμε. Εκφράσαμε και τη λύπη μας. Ελπίζω να το ξεπεράσουν. Φυσικά, θα παρακολουθήσει το θέμα το υπουργείο Εξωτερικών». Εντύπωση προκάλεσε το ότι οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας ήταν ήπιες και δίχως απειλές, σε αντίθεση με άλλες που έχουν κάνει στο παρελθόν άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή