Κορωνοϊός – Βρετανία: Τα νέα μέτρα στη «σκιά» των κορωνοπάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ

Κορωνοϊός – Βρετανία: Τα νέα μέτρα στη «σκιά» των κορωνοπάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ

Ο Τύπος τον διακωμωδεί, κακολογείται ακόμη και στους κόλπους του κόμματός του: ο Μπόρις Τζόνσον βλέπει σήμερα την αξιοπιστία του να αμφισβητείται

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τύπος τον διακωμωδεί, κακολογείται ακόμη και στους κόλπους του κόμματός του: ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βλέπει σήμερα την αξιοπιστία του να αμφισβητείται επειδή επέβαλε νέους περιορισμούς κατά της παραλλαγής Όμικρον σε μια στιγμή που η κυβέρνησή του βρίσκεται σε αναταραχή εξαιτίας παραβιάσεων των κανόνων που είχαν επιβληθεί κατά της Covid-19.

Εδώ και ημέρες, συσσωρεύονται οι αποκαλύψεις στις εφημερίδες για πάρτι που φέρεται να έγιναν πέρυσι το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, σε μια περίοδο που οι Βρετανοί είχαν στερηθεί τη δυνατότητα να δουν συγγενείς τους ή να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα.

Μερικές ημέρες αφού ζήτησε συγγνώμη για ένα βίντεο, στο οποίο μια σύμβουλος αστειευόταν αναφερόμενη σε ένα απ’ αυτά τα πάρτι, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, την επιστροφή στην τηλεργασία και την υποχρέωση επίδειξης ενός υγειονομικού πιστοποιητικού για την είσοδο σε χώρους μεγάλων συγκεντρώσεων προσώπων ώστε να αντιμετωπισθεί η διάδοση της πολύ μεταδοτικής Όμικρον.

Όμως ακριβώς πριν από τις γιορτές, έκρινε πως είναι «ΟΚ» να γίνουν τα «χριστουγεννιάτικα πάρτι» μεταξύ συναδέλφων, μια πολύ βρετανική παράδοση, με την προϋπόθεση να επιδειχθεί σύνεση.

«Η αρχή του τέλους» για τον Τζόνσον;

Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται δεκτές με αντιδράσεις από δεκάδες βουλευτές της συντηρητικής πλειοψηφίας, οι οποίοι ανησυχούν για τον οικονομικό αντίκτυπό τους και είναι ήδη «ζεματισμένοι» από προηγούμενα σκάνδαλα γύρω από την κυβέρνηση, ιδιαίτερα σχετικά με το λόμπινγκ.

Ορισμένοι από τους βουλευτές αυτούς εκτιμούν επίσης ότι το κακό παράδειγμα που δίνει η εξουσία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το σεβασμό των περιορισμών από τον πληθυσμό.

Τα νέα μέτρα διακωμωδούνται επίσης στο βρετανικό Τύπο, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση για υποκρισία.

«Μην πάτε στη δουλειά, αλλά πηγαίνετε στα πάρτι», είναι ο τίτλος στο σημερινό φύλλο της Daily Telegraph. Η δεξιά εφημερίδα φθάνει μάλιστα μέχρι να αναρωτηθεί αν είναι «η αρχή του τέλους» για τον συντηρητικό ηγέτη, ο οποίος ήταν άλλοτε από τους κορυφαίους αρθρογράφους της. Ο Τζόνσον βγαίνει πολύ εξασθενημένος στις δημοσκοπήσεις, καθώς η πλειοψηφία Βρετανών τάσσονται υπέρ της παραίτησής του.

«Ένας κανόνας γι’ αυτούς, νέοι κανόνες για εμάς τους υπόλοιπους», είναι ο τίτλος της Daily Mail. Μια άλλη ταμπλόιντ, η The Sun, αναπαριστά τον Μπόρις Τζόνσον σαν τον «Γκριντς»: «Ένας κανόνας γι’ αυτούς. Κάνετε ό,τι θέλετε, μέχρι να σας πιάσουν».

Η Ντάουνινγκ Στριτ είχε υποστηρίξει επανειλημμένα πως όλοι οι κανόνες κατά της Covid-19 είχαν γίνει σεβαστοί στη διάρκεια του lockdown που είχε επιβληθεί στα τέλη του 2020.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Βρετανία: Πατέρας για 7η φορά ο Μπόρις Τζόνσον

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή