Γιατί ο κορωνοϊός προτιμά τα λιποκύτταρα

Γιατί ο κορωνοϊός προτιμά τα λιποκύτταρα

Ένα από τα μυστήρια του κορωνοϊού, την προτίμησή του προς παχύσαρκα άτομα, έλυσαν οι επιστήμονες.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα από τα μυστήρια του κορωνοϊού, την προτίμησή του προς παχύσαρκα άτομα, έλυσαν οι επιστήμονες, που διαπίστωσαν ότι ο ιός πλήττει ευθέως τους λιπώδεις ιστούς. Αρχικά είχε θεωρηθεί ότι ο λόγος που τα παχύσαρκα άτομα διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο από τον ιό ήταν η σύνδεση της παχυσαρκίας με άλλες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα κ.λπ.

Ομως, η έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ δείχνει ότι ο SARS-CoV-2, πρώτον, μολύνει τα λιποκύτταρα και, δεύτερον, πυροδοτεί βλαβερές αντιδράσεις των κυττάρων του ανοσοποιητικού που βρίσκονται στον λιπώδη ιστό και ονομάζονται μακροφάγοι.

«Το συμπέρασμα είναι, Θεέ μου, ότι ο ιός μπορεί πράγματι να πλήξει ευθέως τα λιποκύτταρα», είπε στους New York Times ο δρ Φίλιπ Σέρερ από το Πανεπιστήμιο του Τέξας. «Ο,τι συμβαίνει στο λίπος δεν μένει στο λίπος, επηρεάζει και τους γειτονικούς ιστούς».

Δεν θα ελεγχθεί ο Μπόρις Τζόνσον – που έγινε πάλι πατέρας– για τα περυσινά πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η έρευνα έδειξε ότι η μόλυνση του λιπώδους ιστού με τον ιό παράγει τον ίδιο τύπο φλεγμονής (κυτοκίνες) που εντοπίζεται και στο αίμα βαρέως πασχόντων. «Οσο περισσότερο λίπος, και κυρίως όσο περισσότερο σπλαχνικό λίπος έχει κανείς, τόσο μεγαλύτερη φλεγμονή προκαλείται», είπε η επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας, δρ Τρέισι Μακλάφλιν.

Σε άλλες ειδήσεις σχετικά με τον κορωνοϊό, οι θάνατοι στη Γερμανία έχουν αυξηθεί κατά 17% τον Νοέμβριο, ενώ η Γαλλία κατέγραψε χθες ρεκόρ κρουσμάτων.Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος χθες απέκτησε δεύτερο παιδί με τη σύζυγό του, Κάρι, δεν πρόκειται να ελεγχθεί για το πάρτι που οργανώθηκε κρυφίως πέρυσι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown, καθώς ανακοινώθηκε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.  

Τέλος, ο επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Μάρκο Καβαλιέρι, δήλωσε χθες ότι τα κρούσματα της παραλλαγής «Ομικρον» φαίνονται σε αρχική εκτίμηση κυρίως ήπια, αλλά απαιτείται χρόνος και περισσότερα στοιχεία για να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή