Νέα Ζηλανδία: Διά βίου απαγόρευση αγοράς τσιγάρων

Νέα Ζηλανδία: Διά βίου απαγόρευση αγοράς τσιγάρων

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ. Διά βίου απαγόρευση να αγοράσουν τσιγάρα εξετάζει να επιβάλει η Νέα Ζηλανδία στον νεανικό πληθυσμό της, σε μια προσπάθεια να εκριζωθεί η βλαβερή συνήθεια από τη χώρα.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι αυτή η λύση είναι η καλύτερη, καθώς άλλες μέθοδοι αποτροπής αποδείχθηκαν χρονοβόρες και αναποτελεσματικές.

Αφορά κατοίκους της Νέας Ζηλανδίας ηλικίας μέχρι 14 ετών, ενώ συζητείται και η μείωση αδειών πώλησης καπνικών προϊόντων.

Οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας, ηλικίας μέχρι 14 ετών, δεν θα αποκτήσουν ποτέ το δικαίωμα να αγοράσουν τσιγάρα και άλλα προϊόντα καπνού, με τις κυβερνητικές προτάσεις να αφορούν επίσης τον δραστικό περιορισμό του αριθμού καταστημάτων με άδεια πώλησης τσιγάρων και τη μείωση των επιπέδων νικοτίνης σε άλλα καπνικά προϊόντα. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι άνθρωποι δεν θα αρχίσουν ποτέ το κάπνισμα. Γι’ αυτόν τον λόγο η πώληση προϊόντων καπνού σε νέους θα κηρυχθεί παράνομη. Αν δεν αλλάξει τίποτα, θα χρειαστούν δεκαετίες έως ότου τα ποσοστά καπνίσματος μεταξύ των αυτοχθόνων Μαορί υποχωρήσουν κάτω από το 5%. Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν πολίτη απροστάτευτο», είπε η υπουργός Υγείας της χώρας των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, Αγέσα Βεράλ.

Σήμερα, 11,6% των Νεοζηλανδών άνω των 15 ετών καπνίζουν, με το ποσοστό αυτό να φθάνει το 29% μεταξύ των αυτοχθόνων Μαορί. Η ψήφιση του νόμου αναμένεται να γίνει στα τέλη του 2022, με τη σταδιακή εφαρμογή του να προγραμματίζεται από το 2024, χρονιά κατά την οποία οι άδειες πώλησης τσιγάρων θα περιορισθούν. Εταιρείες καπνού προειδοποιούν, ωστόσο, ότι η ποινικοποίηση δεν αποτελεί λύση, καθώς θα οδηγήσει σε εγκληματικές συμπεριφορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή