Αυτοδύναμη Ευρώπη θέλει ο Μακρόν

Αυτοδύναμη Ευρώπη θέλει ο Μακρόν

Παρουσίασε τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας της Ε.Ε.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δημοσιογράφοι που έσπευσαν χθες το απόγευμα στο Ελιζέ για τη συνέντευξη Τύπου του Εμανουέλ Μακρόν είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα εξαιρετικά σπάνιο, από δύο απόψεις, συμβάν. Πρώτα απ’ όλα γιατί ήταν μόλις η δεύτερη φορά, στα τεσσεράμισι χρόνια της προεδρίας του, που ο Γάλλος ηγέτης πήρε μια τέτοια πρωτοβουλία.

Η πρώτη ήταν τον Απρίλιο του 2019, στον απόηχο του κινήματος κοινωνικής διαμαρτυρίας «Κίτρινα Γιλέκα» που συγκλόνισε τη χώρα του.Η δεύτερη ήρθε χθες και είχε αντικείμενο την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ευρωπαϊκής ατζέντας του, καθώς η χώρα του αναλαμβάνει την προεδρία της Ενωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ασύμβατοι ρόλοι

Το δεύτερο στοιχείο που προσέθετε στην αίσθηση της σπανιότητας ήταν ότι ο εισηγητής καλείται να συνδυάσει δύο όχι εύκολα συμβατούς ρόλους: εκείνον του προεδρεύοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκείνον του υποψήφιου προέδρου της Γαλλίας, που είναι υποχρεωμένος να κάνει εκστρατεία για την επανεκλογή του στην κρίσιμη αναμέτρηση του ερχόμενου Απριλίου.

Η αντιπολίτευση ήδη τον κατηγορεί ότι αξιοποιεί το αξίωμά του για να μαζέψει ψήφους, αλλά ο ίδιος επιμένει ότι εννοεί να κάνει απλώς το καθήκον του.

Ψηλά η μετανάστευση

Καθώς όλα δείχνουν ότι η αναμέτρηση του Απριλίου θα κριθεί μεταξύ του Μακρόν και της Δεξιάς (ακραίας ή μετριοπαθούς), δεν προξένησε έκπληξη το γεγονός ότι στη χθεσινή του παρουσίαση ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της μετανάστευσης.

Ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός, αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και της Σένγκεν, προστασία των εξωτερικών συνόρων, τεχνολογικές και πράσινες επενδύσεις.

Μίλησε για την ανάγκη μιας Ευρωπαϊκής Ενωσης «πλήρως κυρίαρχης», που «θα μπορεί να προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορά της» και κατηγόρησε –χωρίς να κατονομάσει– τρίτες χώρες για «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού.

Επιπλέον, έθεσε σε πρώτη μοίρα την ανάγκη μεταρρύθμισης της Σένγκεν και αναθεώρησης της πολιτικής ασύλου, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

Νέο μοντέλο ανάπτυξης

Δεύτερος βασικός άξονας του Μακρόν ήταν ένα «νέο ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης» για τη μετά COVID εποχή, το οποίο θα περιλαμβάνει ισχυρότερες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής και στην πράσινη οικονομία, καθιέρωση ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού και ενδεχόμενη αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ ενός ισχυρότερου κοινοτικού προϋπολογισμού, ελαστικότερων κριτηρίων για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών και εμβάθυνσης της τραπεζικής ένωσης.

Στη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας θα συγκληθούν διασκέψεις κορυφής της Ενωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια, την Αφρική και την προώθηση της κοινής αμυντικής πολιτικής.

Σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος υποδέχεται στο Ελιζέ τον Ολαφ Σολτς, στο πρώτο ταξίδι του νέου Γερμανού καγκελαρίου στο εξωτερικό μετά την ορκωμοσία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή