Γερμανία: Επαφές Μπέρμποκ με το βλέμμα στην Ουκρανία

Γερμανία: Επαφές Μπέρμποκ με το βλέμμα στην Ουκρανία

Υψηλό πολιτικό και οικονομικό τίμημα θα πληρώσει η Ρωσία εάν παραβιάσει εκ νέου τα σύνορα της Ουκρανίας, δήλωσε χθες η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Υψηλό πολιτικό και οικονομικό τίμημα θα πληρώσει η Ρωσία εάν παραβιάσει εκ νέου τα σύνορα της Ουκρανίας, δήλωσε χθες η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ. Σε δηλώσεις της από το Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό της, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, η κ. Μπέρμποκ τόνισε ότι «η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Ουκρανίας είναι αδιαπραγμάτευτες για εμάς».

Αναφερόμενη στο ίδιο ζήτημα στις Βρυξέλλες, μετά τη συνάντησή της με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, επισήμανε ότι η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα «πρέπει να μας ανησυχεί τόσο σχετικά με την Ουκρανία, αλλά και όσον αφορά την ασφάλεια της Ευρώπης».

Συναντήσεις με Στόλτενμπεργκ, Μπορέλ, Λε Ντριάν στην πρεμιέρα της Γερμανίδας ΥΠΕΞ.

Η νέα Γερμανίδα ΥΠΕΞ χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «αναντικατάστατο πυλώνα ασφαλείας για την Ευρώπη» και δεσμεύθηκε να εργαστεί για την ενίσχυση της διατλαντικής συμμαχίας. Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι η επίσκεψή της στο αρχηγείο της Συμμαχίας στην πρώτη της ημέρα αποτελεί «ξεκάθαρο σήμα του ηγετικού ρόλου της Γερμανίας στη διατλαντική ασφάλεια» και τόνισε ότι η Συμμαχία «χρειάζεται μια ισχυρή Γερμανία τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά».

Νωρίτερα, η κ. Μπέρμποκ είχε συναντηθεί με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ. Στην ατζέντα, η κρίση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, η Λευκορωσία, η Κίνα, τα Δυτικά Βαλκάνια και η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. «Δεν είναι σύμπτωση το ότι ήρθα στις Βρυξέλλες την πρώτη ημέρα μου», ανέφερε σε δηλώσεις της δίπλα στον κ. Μπορέλ η κ. Μπέρμποκ. «Ερχομαι εδώ ως μια Ευρωπαία από καρδιάς και ως ΥΠΕΞ μιας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης στη Γερμανία. Το μέλλον της χώρας μου είναι για πάντα συνδεδεμένο με το κοινό ευρωπαϊκό πεπρωμένο», υπογράμμισε. Σχετικά με τη Λευκορωσία, η κ. Μπέρμποκ σημείωσε πως «συμφωνήσαμε η Ε.Ε. να συνεχίσει να ασκεί πίεση στο καθεστώς του Μινσκ» και εξέφρασε αλληλεγγύη προς την Ουκρανία στην κρίση με τη Ρωσία. Ο κ. Μπορέλ μίλησε για μια «εξαιρετικά συμβολική» επίσκεψη και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη φιλοδοξία της νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο να ενισχύσει την εξωτερική δράση της Ε.Ε., ενώ επανέλαβε την προσήλωση της Ε.Ε. στη στήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή