WikiLeaks: Ένα βήμα πιο κοντά η έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ

WikiLeaks: Ένα βήμα πιο κοντά η έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουάσιγκτον κέρδισε την έφεση που είχε καταθέσει ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου, ζητώντας να ακυρωθεί προηγούμενη απόφαση για τη μη έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

«Το δικαστήριο επιτρέπει την έφεση», δήλωσε ο δικαστής Τίμοθι Χόλροϊντ.

Τον Ιανουάριο η Βρετανίδα δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ απέρριψε το αίτημα της Ουάσιγκτον να εκδοθεί ο Ασάνζ στις ΗΠΑ –όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 175 χρόνια κάθειρξη για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων, μια υπόθεση την οποία οι υπερασπιστές του έχουν χαρακτηρίσει πολιτική και επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης –, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει.

Όμως η Ουάσιγκτον άσκησε έφεση στην απόφαση αμφισβητώντας κυρίως την αξιοπιστία ενός ειδικού που κατέθεσε υπέρ του Ασάνζ και σχετικά με την ευαίσθητη ψυχική του υγεία.

Ήδη η αρραβωνιαστικιά του Ασάνζ, η Στέλα Μόρις, δήλωσε: «Θα εφεσιβάλουμε αυτή την απόφαση το συντομότερο δυνατό», ενώ κατήγγειλε «ένα σοβαρό δικαστικό λάθος».

Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τον 50χρονο Ασάνζ για 18 εγκλήματα σε σχέση με τη δημοσίευση από το WikiLeaks περισσότερων από 700.000 απόρρητων εγγράφων για τις στρατιωτικές και διπλωματικες δραστηριότητες των ΗΠΑ, κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η Ουάσιγκτον καταγγέλλει ότι από τη διαρροή αυτή τέθηκαν σε κίνδυνο ζωές.

Αν κριθεί ένοχος, ο Ασάνζ κινδυνεύει να του επιβληθεί κάθειρξη 175 ετών, μια υπόθεση η οποία, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, αποτελεί μια σοβαρότατη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή