Moderna: Αναπτύσσει εμβόλιο «τρία σε ένα» για Covid, γρίπη και RSV

Moderna: Αναπτύσσει εμβόλιο «τρία σε ένα» για Covid, γρίπη και RSV

Εμβόλιο «τρία σε ένα» κατά της Covid-19, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει η εταιρεία Moderna

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμβόλιο «τρία σε ένα» κατά της Covid-19, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει η εταιρεία Moderna. Το εν λόγω πρωτοποριακό εμβόλιο θα τροποποιείται διαρκώς προκειμένου να αντιμετωπίζει νέες μεταλλάξεις.

«Ένας πυλώνας της στρατηγικής προϊόντων της Moderna είναι η ανάπτυξη ενός ετήσιου αναμνηστικού εμβολίου για λοιμώξεις του αναπνευστικού, το οποίο η εταιρεία σχεδιάζει να προσαρμόζει συνεχώς. Η Εταιρεία πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι η πρώτη στην αγορά με ένα ενισχυτικό εμβόλιο COVID + Γρίπη + RSV» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ένα ετήσιο αναμνηστικό εμβόλιο για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού που θα καλύπτει περισσότερους ιούς, θα μπορούσε να έχει μεγάλη αξία για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης καθώς θα είναι ευκολότερη η χορήγησή του (μία αντί για τρεις δόσεις) και το κόστος διάθεσής του χαμηλότερο, σημειώνει η εταιρεία.

«Ακόμα και πριν από την πανδημία Covid-19, περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι πέθαιναν κάθε χρόνο λόγω αναπνευστικών λοιμώξεων […] Στόχος μας είναι να μειώσουμε αυτό το βάρος με ένα ετήσιο αναμνηστικό εμβόλιο» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ.

Όπως αναφέρει η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αποτελούν την κορυφαία αιτία θανάτου παγκοσμίως, με περίπου τρία εκατομμύρια θανάτους ετησίως. 

Περίπου ένα εκατομμύριο από αυτούς τους θανάτους συμβαίνουν ετησίως λόγω λοιμώξεων του αναπνευστικού σε χώρες υψηλού και ανώτερου μεσαίου εισοδήματος και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι υπεύθυνες για περισσότερους θανάτους από τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε χώρες υψηλού εισοδήματος. 

Η επιβάρυνση της νόσου από ιούς του αναπνευστικού είναι μεγαλύτερη σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, ενηλίκους άνω των 65 ετών και στον πληθυσμό υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων, των ανοσοκατεσταλμένων ή των καρκινοπαθών.

Σημειώνεται ότι η Moderna ανακοίνωσε και θετικά ενδιάμεσα δεδομένα από τη μελέτη Φάσης 1 του υποψηφίου εμβολίου της mRNA-1010 για την εποχική γρίπη. Η μελέτη Φάσης ΙΙ έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό εθελοντών, και η προετοιμασία για τη μελέτη Φάσης 3 βρίσκεται σε εξέλιξη ανέφερε η εταιρεία.

Ειδήσεις σήμερα

Εμβολιασμός παιδιών και εφήβων: 19 ερωταπαντήσεις

Καναδάς: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει τις ανάγκες για ΜΕΘ Covid

ΗΠΑ: Η Όμικρον «φέρνει» τρίτη δόση για τα άτομα 16 – 17 ετών

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή