Ο Ασάντζ πιο κοντά σε έκδοση στις ΗΠΑ

Ο Ασάντζ πιο κοντά σε έκδοση στις ΗΠΑ

Το εφετείο του Λονδίνου αποδέχθηκε, χθες, τις διαβεβαιώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η μεταχείριση που θα επιφυλάξει το αμερικανικό σωφρονιστικό σύστημα στον Τζούλιαν Ασάντζ δεν θα ισοδυναμεί με βασανιστήρια, ούτε θα τον οδηγήσει στην αυτοκτονία, και έδωσε το πράσινο φως για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το εφετείο του Λονδίνου αποδέχθηκε, χθες, τις διαβεβαιώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η μεταχείριση που θα επιφυλάξει το αμερικανικό σωφρονιστικό σύστημα στον Τζούλιαν Ασάντζ δεν θα ισοδυναμεί με βασανιστήρια, ούτε θα τον οδηγήσει στην αυτοκτονία, και έδωσε το πράσινο φως για την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Η νομική ομάδα του 50χρονου ιδρυτή της ιστοσελίδας WikiLeaks θα προσφύγει κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

Η συνεχιζόμενη δίωξη του Ασάντζ για τη δημοσίευση εγγράφων προς το δημόσιο συμφέρον αποτελεί μείζον ζήτημα για την ελευθερία του Τύπου. «Πρόκειται για κατάπτυστη εξέλιξη, με επιπτώσεις όχι μόνο για την ψυχική υγεία του Ασάντζ, αλλά και για τη δημοσιογραφία και την ελευθερία του Τύπου σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα. Η σύντροφος, μητέρα των παιδιών και συνήγορος του Ασάντζ, Στέλλα Μόρις, χαρακτήρισε την υπόθεση «καθοριστική μάχη του καιρού μας για την ελευθερία του Τύπου και τη δημοκρατία». «Η μάχη συνεχίζεται», είπε η Μόρις, περιτριγυρισμένη από υποστηρικτές του Ασάντζ.

Πολιτική δίωξη

Πρωτοδίκως το δικαστήριο δεν είχε κρίνει τα βασικά επιχειρήματα της υπεράσπισης, σύμφωνα με τα οποία η δίωξη του Ασάντζ είναι πολιτική. Το δικαστήριο είχε σταματήσει την έκδοση στις ΗΠΑ, βασιζόμενο στο επιχείρημα της απάνθρωπης μεταχείρισης κρατουμένων που κατηγορούνται για παραπτώματα εθνικής ασφαλείας στις ΗΠΑ. Η αμερικανική πλευρά άσκησε έφεση και δεσμεύθηκε ότι ο Ασάντζ δεν θα κρατηθεί στη φυλακή υπερμέγιστης ασφάλειας Φλόρενς του Κολοράντο και ότι, εφόσον καταδικαστεί, θα έχει τη δυνατότητα να μεταφερθεί στην πατρίδα του, την Αυστραλία, για να εκτίσει την ποινή του. Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η δημοσίευση εγγράφων για τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, καθώς και διπλωματικών εγγράφων, έθεσε σε κίνδυνο συνεργάτες των αμερικανικών δυνάμεων ανά τον κόσμο. Η πλευρά του Ασάντζ υποστηρίζει ότι είναι αδύνατο να υπάρξει δίκαιη δίκη στις ΗΠΑ, εφόσον η αμερικανική κυβέρνηση κατασκόπευε τις επικοινωνίες του με τη δικηγόρο του ακόμη και στην τουαλέτα και εφόσον υπήρχε σχέδιο για τη φυσική εξόντωση του ιδίου και των συνεργατών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή