Απέρριψε προσφυγή κατά Ε.Ε. το ουγγρικό δικαστήριο

Απέρριψε προσφυγή κατά Ε.Ε. το ουγγρικό δικαστήριο

Ανώτερο το ευρωπαϊκό δίκαιο, σε αντίθεση με την απόφαση στην Πολωνία.

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Υπόθεση-καρμπόν, αποτέλεσμα διαφορετικό. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουγγαρίας αρνήθηκε χθες να εξετάσει την προσφυγή του ουγγρικού υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία έθετε υπό αμφισβήτηση τα πρωτεία του ευρωπαϊκού δικαίου. Προ διμήνου, αντίστοιχη προσφυγή της πολωνικής κυβέρνησης είχε γίνει δεκτή από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας, πυροδοτώντας τη μητέρα όλων των συγκρούσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στη Βαρσοβία. Στην Ουγγαρία, η υπόθεση αφορά την άρνηση της κυβέρνησης Ορμπαν να λάβει μέρος στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα κατανομής προσφύγων, το 2015. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει εκδώσει καταδικαστική απόφαση εις βάρος της Ουγγαρίας για την άρνηση αυτή, ενώ η Ουγγαρέζα υπουργός Δικαιοσύνης Τζούντιτ Βάργκα προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου αντιβαίνει στο ουγγρικό σύνταγμα.

«Η ερμηνεία του ουγγρικού συντάγματος δεν μπορεί να στοχεύει στην αξιολόγηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ούτε μπορεί, εκ φύσεως, το συνταγματικό δικαστήριο να αξιολογεί τα πρωτεία του ευρωπαϊκού δικαίου», αναφέρει η απόφαση. H απόφαση προσθέτει ότι η ουγγρική κυβέρνηση έχει δικαίωμα να εισάγει δικούς της κανόνες «σε τομείς στους οποίους η Ε.Ε. δεν έχει λάβει ακόμη τα μέτρα που απαιτούνται για την κοινή εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων».

Με βάση αυτό, η Βάργκα υποστήριξε ότι η απόφαση δίνει στην Ουγγαρία το δικαίωμα να συνεχίσει την ίδια πολιτική. Η οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ουγγρική Επιτροπή Ελσίνκι, υποστήριξε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν επιτρέπει πλέον στην κυβέρνηση Ορμπαν να συνεχίζει να αγνοεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή