Κόκκινο χαλί για Σολτς από Μακρόν στο Παρίσι

Κόκκινο χαλί για Σολτς από Μακρόν στο Παρίσι

Μακρόν και Σολτς στάθηκαν στην ισχυρή Ε.Ε. και στον γαλλογερμανικό άξονα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τα θεμέλια για το νέο κεφάλαιο της γαλλογερμανικής συνεργασίας έθεσαν χθες ο Oλαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποδέχθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον Γερμανό νέο καγκελάριο. Σε περίπτωση επανεκλογής του κ. Μακρόν τον προσεχή Απρίλιο, οι δύο άνδρες θα αποτελέσουν το ηγετικό δίδυμο της Ε.Ε. για την επόμενη τετραετία.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που προχθές παρουσίασε εκτενώς τις προτεραιότητες της χώρας του για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (α΄ εξάμηνο του 2022), μίλησε για «σύγκλιση απόψεων» με τον νέο καγκελάριο. Ο κ. Σολτς τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής κυριαρχίας «σε όλες τις διαστάσεις της», μία διατύπωση προσφιλή στον κ. Μακρόν.

Σχετικά με την ένταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, ο κ. Μακρόν είπε ότι «παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση», τονίζοντας τη σημασία της σταθερότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας. Ο κ. Σoλτς είπε ότι «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική» πλην της αποκλιμάκωσης, με σεβασμό στο «απαραβίαστο» των συνόρων.  

Σε ερώτηση για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάκαμψης, ο Γερμανός καγκελάριος φάνηκε διστακτικός απέναντι σε ουσιώδεις αλλαγές. Οπως είπε, «πρόσφατα δείξαμε –και οι δύο είχαμε μερίδιο σε αυτό– τι είναι εφικτό, όταν εργαζόμαστε από κοινού στην Ευρώπη εντός του πλαισίου του υφιστάμενου ΣΣΑ. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα ενώπιόν μας και να συνεχίσουμε να διευκολύνουμε την ανάπτυξη που καλλιεργήσαμε με το Ταμείο Ανάκαμψης, και την ίδια στιγμή να θέσουμε σε στέρεη βάση τα δημόσια οικονομικά μας. Είναι εφικτό να πετύχουμε ταυτόχρονα και τα δύο, δεν αντιτίθενται το ένα στο άλλο».

Ο κ. Σoλτς απέφυγε επίσης να απαντήσει ευθέως σε ερώτηση για τη διαφωνία των δύο χωρών σχετικά με τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στην πράσινη μετάβαση. «Είναι απολύτως σαφές ότι κάθε χώρα ακολουθεί τη δική της στρατηγική για την καταπολέμηση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής», είπε. «Αυτό που μας ενώνει είναι ότι αναγνωρίζουμε την ευθύνη μας και είμαστε φιλόδοξοι».

«Αγκάθια» η πυρηνική ενέργεια και η αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάκαμψης.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι είναι κρίσιμο να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα στο άσυλο, αλλά τόνισε παράλληλα την ανάγκη καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης, των κυκλωμάτων λαθραίας διακίνησης ανθρώπων και της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από χώρες εκτός Ε.Ε. «Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε το ζήτημα είναι πολύ παρόμοιος (με τη Γερμανία)», ανέφερε.  

Με Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ

Χθες το απόγευμα ο νέος καγκελάριος συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Στη σύντομη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιόν, ο κ. Σολτς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο ίδιος αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού εκτιμούν ιδιαίτερα τη διαχείριση της ανάκαμψης από την ελληνική κυβέρνηση.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν, από την πλευρά της, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση και η Κομισιόν θα συνεργαστούν αρμονικά, καθώς «και τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού είναι σθεναρά φιλοευρωπαϊκά». Για το ζήτημα της Ουκρανίας, η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι «θέλουμε αποκλιμάκωση και παύση κάθε επιθετικότητας», διαφορετικά είπε πως η Ε.Ε. είναι έτοιμη να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο νέος καγκελάριος αργά χθες θα είχε συνάντηση στις Βρυξέλλες και με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ αύριο θα μεταβεί στην Πολωνία.

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση του European Council on Foreign Relations, ο υφυπουργός Ευρώπης της Γαλλίας –και στενός συνεργάτης του Εμανουέλ Μακρόν– Κλεμόν Μπον προέβλεψε ότι θα υπάρξει συμβιβασμός τις επόμενες εβδομάδες με την Πολωνία, που θα επιτρέψει την έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας, ενώ βλέπει να παραμένει το αδιέξοδο με την Ουγγαρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή