«Smash and grab»: Το φαινόμενο που τρομάζει τις ΗΠΑ

«Smash and grab»: Το φαινόμενο που τρομάζει τις ΗΠΑ

Εκτακτα μέτρα ασφαλείας σε καταστήματα ειδών πολυτελείας σε όλες τις ΗΠΑ λαμβάνουν επιχειρήσεις λιανικών πωλήσεων σε μία προσπάθεια να προστατευθούν από τον νέο τύπο ληστειών, τις ονομαζόμενες «smash and grab» (σπάσε και άρπαξε).

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Εκτακτα μέτρα ασφαλείας σε καταστήματα ειδών πολυτελείας σε όλες τις ΗΠΑ λαμβάνουν επιχειρήσεις λιανικών πωλήσεων σε μία προσπάθεια να προστατευθούν από τον νέο τύπο ληστειών, τις ονομαζόμενες «smash and grab» (σπάσε και άρπαξε). Καταστήματα και εμπορικά κέντρα σε Σαν Φρανσίσκο, Λος Αντζελες, Σικάγο και αλλού στις ΗΠΑ έπεσαν τους τελευταίους μήνες θύματα τέτοιων επιθέσεων. Οι δράστες εκμεταλλεύονται τον αριθμό τους, με τις ομάδες «μπουκαδόρων» να αριθμούν συχνά πάνω από είκοσι άτομα, τα οποία εισβάλλουν στον χώρο του καταστήματος, αρπάζοντας όσα μπορούν να κουβαλήσουν στα χέρια τους, προτού τραπούν σε φυγή. Μία τέτοια ενέργεια μπορεί να αποφέρει δεκάδες χιλιάδες δολάρια στους ληστές.

Αποθήκη κλοπιμαίων

Η αστυνομική έρευνα στο Σαν Φρανσίσκο οδήγησε στον εντοπισμό αποθήκης κλοπιμαίων, με τη λεία από τέτοιες ληστείες σε καταστήματα πολυτελών ρούχων. Στο Μπέρνσβιλ της Μινεσότα, προάστιο του Σεν Πολ, ομάδα 20-30 ατόμων λαφυραγώγησε κατάστημα της αλυσίδας Best Buy την ημέρα της «Μαύρης Παρασκευής» (Black Friday). Στο Σικάγο, τέσσερις επιθέσεις smash & grab σημειώθηκαν τo 24ωρο που μεσολαβεί μεταξύ Ημέρας των Ευχαριστιών και «Μαύρης Παρασκευής», με τα μέλη των συμμοριών να «χτυπούν» κατάστημα ακριβών χειμερινών ρούχων Canada Goose, υποκατάστημα ορειβατικών ειδών North Face, καθώς και κατάστημα πώλησης υποδημάτων Foot Locker.

«Smash and grab»: Το φαινόμενο που τρομάζει τις ΗΠΑ-1
Αναλυτές αποδίδουν την αύξηση κλοπών στην πανδημία, περίοδος όπου ακμάζει το ηλεκτρονικό εμπόριο, με συμμορίες να εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να προωθήσουν κλοπιμαία μέσω Διαδικτύου. Καταστήματα και εμπορικά κέντρα σε Σαν Φρανσίσκο (φωτ.), Λος Αντζελες, Σικάγο και αλλού στις ΗΠΑ έπεσαν τους τελευταίους μήνες θύματα τέτοιων επιθέσεων. (A.P. Photo/Jeff Chiu)

Ο εκπρόσωπος του συνδέσμου λιανοπωλητών των ΗΠΑ, Μάικλ Χάνσον, εκτιμά πως η πρόσφατη αύξηση των περιστατικών αυτών ενισχύθηκε εν μέρει από την πανδημία του κορωνοϊού. Καθώς σημαντική μερίδα πληθυσμού επέλεξε να περιορίσει τις μετακινήσεις, το ηλεκτρονικό εμπόριο ακμάζει, με πολλές συμμορίες να εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να προωθήσουν κλοπιμαία πολυτελή αγαθά μέσω Διαδικτύου. «Οι ληστές διαπίστωσαν ότι η αύξηση των πωλήσεων μέσω Διαδικτύου επέτρεπε τη διοχέτευση κλοπιμαίων, αλλά και απομιμητικών προϊόντων, σε μεγαλύτερη μερίδα πληθυσμού», τονίζει ο Χάνσον μιλώντας στο περιοδικό The Hill.

Ομάδες 20-30 ατόμων εισβάλλουν σε καταστήματα πολυτελών ειδών, λαφυραγωγούν τα ράφια και δραπετεύουν με προϊόντα αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων.

Αλλαγή νομοθεσίας

Σε έκθεσή του, τον Νοέμβριο, ο σύνδεσμος λιανοπωλητών εκτιμά ότι για την αύξηση τέτοιων ληστειών ευθύνεται εν μέρει και η μεταβολή στη νομική φιλοσοφία της αντιμετώπισης αδικημάτων κατά της περιουσίας. Πολλές αμερικανικές πολιτείες χαρακτηρίζουν πλέον την κλοπή πλημμέλημα, αντί για κακούργημα που ήταν μέχρι πρότινος, αποποινικοποιώντας ουσιαστικά τα αδικήματα κατά της περιουσίας. «Η δραματική αύξηση του πληθυσμού των φυλακών έπεισε τις πολιτειακές αρχές να επιτρέψουν την αποφυλάκιση παραβατών χωρίς χρηματική εγγύηση. Υπάρχουσες εγκληματικές συμμορίες εκμεταλλεύθηκαν αμέσως την απόφαση αυτή, μεταθέτοντας μέρος των δραστηριοτήτων τους σε επιχειρήσεις smash & grab», αναφέρει η έκθεση του αμερικανικού συλλόγου.

Διαφορετική εκτίμηση παρουσιάζει ο σύμβουλος επιχειρήσεων Μπιλ Μάρσιτς, εξηγώντας ότι το φαινόμενο της «μπούκας» ευνοεί μικρές, ανοργάνωτες ομάδες ληστών και όχι μέλη μεγάλων συμμοριών. «Επαγγελματίες ληστές δεν θα επετίθεντο ποτέ σε καταστήματα μεγάλων οίκων, όπως Vuitton ή Versace. Τα καταστήματα τέτοιων οίκων είναι καλά φυλασσόμενα, με μέτρα ασφαλείας που θα ζήλευαν και τράπεζες. Οι “οπορτουνιστές”, όμως, θα το έκαναν εάν έβρισκαν ευκαιρία ή κάποιο έλλειμμα ασφαλείας», λέει ο Μάρσιτς.

Το φαινόμενο του smash & grab απασχόλησε πρόσφατα και τον τέως πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος δήλωσε: «Αν οι Δημοκρατικοί δεν δώσουν τέλος στις ληστείες αυτές, θα πρέπει να κληθεί η εθνοφρουρά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή