Κάρτα επιβίβασης το πρόσωπό μας

Κάρτα επιβίβασης το πρόσωπό μας

Η τεχνολογία βιομετρικών δεδομένων αλλάζει τις μεθόδους ελέγχου στα αεροδρόμια μειώνοντας δραστικά τον χρόνο αναμονής

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρόσωπό μας θα αντικαταστήσει σύντομα την κάρτα επιβίβασης και το αεροπορικό εισιτήριό μας. Οσοι φθάσουν στο αεροδρόμιο για να ταξιδέψουν ύστερα από αναγκαστική «ταξιδιωτική αποχή» τα τελευταία δύο χρόνια, θα διαπιστώσουν ότι πολλά βήματα της διαδικασίας επιβίβασης –από την παράδοση αποσκευών στο γκισέ μέχρι τον τελωνειακό έλεγχο– έχουν αυτοματοποιηθεί, χάρη στη χρήση βιομετρικών δεδομένων των ταξιδιωτών.

Τα βιομετρικά δεδομένα, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα, αξιοποιούνται για την αυτόματη ταυτοποίηση ταξιδιωτών και υπόσχονται μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στη ροή του πλήθου στους τερματικούς σταθμούς αεροδρομίων. Κατά τη διάρκεια της ουσιαστικής παύσης στις αεροπορικές μετακινήσεις, που προκάλεσε η πανδημία, πολλά αεροδρόμια στις ΗΠΑ, αλλά και η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας μεταφορών TSA καθώς και τα τελωνεία, συνέχισαν να επενδύουν στην τεχνολογία της αναγνώρισης μέσω βιομετρικών δεδομένων, με τους κανόνες για τήρηση αποστάσεων και ανέπαφων συναλλαγών να εντείνουν τη ζήτηση για τέτοια μέσα.

Οι περισσότερες καινοτομίες σε αυτόν τον τομέα αφορούν την αναγνώριση προσώπου και όχι την καταγραφή της ίριδας του ματιού ή τα δακτυλικά αποτυπώματα. «Παρότι η σάρωση της ίριδας θεωρείται η πιο ασφαλής μέθοδος αναγνώρισης, το πρόσωπο είναι το πιο εύκολο. Για να λειτουργήσουν καλά τα συστήματα βιομετρικής αναγνώρισης απαιτείται η ύπαρξη μεγάλης βάσης δεδομένων. Το πρόσωπο είναι το ευκολότερο χάρη στην ύπαρξη τέτοιας ψηφιακής βάσης δεδομένων στις ταυτότητες, στα διαβατήρια και στα διπλώματα οδήγησης», λέει η Σέρι Στάιν, επικεφαλής τεχνολογικών υπηρεσιών της εταιρείας SITA, ειδικευμένης στον έλεγχο βιομετρικών στοιχείων.

«Η διαφύλαξη προσωπικών δεδομένων αποτελεί πρωταρχικό μέλημα. Τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου πρέπει να έχουν εξασφαλίσει προκαταβολικά την άδεια του επιβάτη», λέει ο Τζέισον Βαν Σάις της εταιρείας NEC, ο οποίος εργάζεται στον τομέα των βιομετρικών δεδομένων από τη δεκαετία του 1970. Η πανδημία μοιάζει να ενισχύει την εμπιστοσύνη του κοινού προς τα βιομετρικά δεδομένα. Σε δημοσκόπηση του καλοκαιριού, το 73% των Αμερικανών επιβατών δήλωσε πρόθυμο να μοιραστεί τα βιομετρικά στοιχεία του για να επιταχύνει τις διαδικασίες στο αεροδρόμιο. Το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 46% το 2019. Η δεκτικότητα του κοινού στη χρήση βιομετρικών δεδομένων ίσως να οφείλεται στην αξιοποίησή τους σε συσκευές καθημερινής χρήσης, όπως ως «κλειδιά» για την πρόσβαση στα κινητά μας τηλέφωνα ή στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς.

Μόλις το 44% των Αμερικανών διαθέτει, όμως, διαβατήριο, περιορίζοντας τη «δεξαμενή» επιβατών που μπορούν να ενεργοποιήσουν εφαρμογές βιομετρικού ελέγχου σε αεροδρόμια και συνοριακά περάσματα. Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του αριθμού εγκεκριμένων επιβατών, η αεροπορική εταιρεία United εγκαινίασε νέο λογισμικό στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο, το οποίο είναι ικανό να «διαβάζει» δεδομένα του προσώπου του επιβάτη από το δίπλωμα οδήγησής του. Σε δηλώσεις της στην αρχή της εβδομάδας, εκπρόσωπος της εταιρείας United ανέφερε ότι οι πρώτες δοκιμές του συστήματος υπήρξαν επιτυχείς.

Επιστρέφοντας από την Ισλανδία στο αεροδρόμιο Ο’Χέαρ του Σικάγου τον Οκτώβριο, πλησίασα το μηχάνημα που σαρώνει το διαβατήριο και τα αποτυπώματα, επιτρέποντας την είσοδό μου στις ΗΠΑ με ελάχιστες διατυπώσεις. Αυτή τη φορά το αυτόματο μηχάνημα τράβηξε μία φωτογραφία του προσώπου μου, προτού εκτυπώσει φύλλο χαρτιού με το όνομα και τα στοιχεία του διαβατηρίου μου, επιταχύνοντας την είσοδό μου στη χώρα.

«Η διαφύλαξη προσω- πικών δεδομένων αποτελεί πρωταρχικό μέλημα. Τα συστήματα ανα- γνώρισης προσώπου πρέπει να έχουν εξασφαλίσει προκαταβολικά την άδεια του επιβάτη».

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία τελωνείων και συνοριακής φύλαξης εισήγαγε την αναγνώριση προσώπου σε τέτοια μηχανήματα το 2018. Από τα 76 διεθνή αεροδρόμια των ΗΠΑ, 42 χρησιμοποιούν πλέον τη νέα μέθοδο αναγνώρισης προσώπου. Το πρόγραμμα ταχείας εισόδου, που απευθύνεται σε Αμερικανούς επιβάτες πρόθυμους να καταθέσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, να απαντήσουν σε εκτενές ερωτηματολόγιο και να πληρώσουν παράβολο 100 δολαρίων, βασίστηκε από την πρώτη στιγμή στην εθελοντική καταχώριση δεδομένων από τους χρήστες του.

Και στα σύνορα

Η υπηρεσία τελωνείων και συνόρων χρησιμοποιεί επίσης συσκευές αναγνώρισης προσώπου σε συνοριακά περάσματα στο Μακάλεν του Τέξας, επιτρέποντας σε οχήματα να διέρχονται τα σύνορα προς τις ΗΠΑ χωρίς την παραμικρή διατύπωση ή καθυστέρηση.

Η επιβίβαση σε αεροπλάνο με τη χρήση βιομετρικών στοιχείων αυξάνει την αποτελεσματικότητα των αεροδρομίων και μειώνει τον χρόνο παραμονής επιβατών σε χώρους αναμονής. Η εταιρεία Vision-Box, που διαχειρίζεται τα βιομετρικά συστήματα επιβίβασης στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης, αναφέρει ότι έχει την ικανότητα να επιβιβάσει 400 άτομα σε 20 λεπτά, το ήμισυ του χρόνου που απαιτεί η επιβίβαση με συμβατικές κάρτες επιβίβασης ή την ψηφιακή εκδοχή τους στην οθόνη κινητού τηλεφώνου.

Πριν από την πανδημία, οι τρεις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ πειραματίζονταν με τη βιομετρική τεχνολογία επιβίβασης για πτήσεις με προορισμό πόλεις του εξωτερικού. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται πλέον στα αεροδρόμια Ρόναλντ Ρέιγκαν της Ουάσιγκτον, Ο’Χέαρ του Σικάγου και Ντάκλας Φορτ Ουέρθ του Τέξας, αν και στο τελευταίο αφορά αποκλειστικά την πρόσβαση στις αίθουσες αναμονής της διακεκριμένης θέσης. Η εταιρεία United ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι δίνει τη δυνατότητα βιομετρικής επιβίβασης στους επιβάτες 250 διεθνών πτήσεων την εβδομάδα, ενώ σχεδιάζει να αυξήσει αυτόν τον αριθμό.

Μεγάλη επιτυχία γνωρίζει επίσης το σύστημα CLEAR. Η συνδρομητική πλατφόρμα επιτρέπει στα μέλη της να χρησιμοποιούν ειδικά περίπτερα για την επιτόπια συλλογή βιομετρικών δεδομένων, την επιβεβαίωση της ταυτότητας του επιβάτη και την επιβίβαση, παρακάμπτοντας τις συχνά μεγάλες ουρές στον έλεγχο ασφάλειας. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, η εταιρεία εγκαινίασε την εφαρμογή CLEAR Health Pass (ψηφιακός φάκελος υγείας), δωρεάν για τους χρήστες της, που θα διευκολύνει την είσοδο σε χώρους θεαμάτων ή αθλητικών διοργανώσεων, χωρίς να απαιτείται η χρονοβόρα επίδειξη και πιστοποίηση της γνησιότητας εγγράφων εμβολιασμού.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή