TIME: Ο Έλον Μασκ είναι το «Πρόσωπο της Χρονιάς»

TIME: Ο Έλον Μασκ είναι το «Πρόσωπο της Χρονιάς»

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής της κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και της εταιρείας διαστημικού τουρισμού SpaceX Ίλον Μασκ κηρύχθηκε σήμερα «Πρόσωπο της Χρονιάς» για εφέτος, από το αμερικανικό περιοδικό Time.

Ο Μασκ, σε μια συναρπαστική χρονιά, ξεπέρασε στην κούρσα του διαστήματος τον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. 

Σύμφωνα με τον πρόλογο του σχετικού κειμένου του ΤΙΜΕ, στο οποίο το εμβληματικό περιοδικό εξηγεί τους λόγους της επιλογής του, «ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο δεν έχει σπίτι και πρόσφατα άρχισε να ξεπουλάει την περιουσία του. Ρίχνει δορυφόρους σε τροχιά και τιθασεύει τον ήλιο. Οδηγεί ένα αυτοκίνητο που ο ίδιος δημιούργησε και δεν χρησιμοποιεί βενζίνη – μετά βίας χρειάζεται οδηγό. Με μια κίνηση του δακτύλου του, το χρηματιστήριο εκτοξεύεται στα ύψη ή πέφτει. Ένας στρατός πιστών κρέμεται από κάθε του ρήση. Ονειρεύεται τον Άρη καθώς «ιππεύει« στη Γη».


Όντας ο πλουσιότερος άνδρας του πλανήτη με την περιουσία του να εκτιμάται στα 265,4 δισεκατομμύρια δολάρια από το περιοδικό Forbes, ο Μασκ, ηλικίας 50 ετών, διαδέχεται τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, που μοιράστηκαν πέρυσι τον τίτλο.

Ο επιχειρηματίας με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, ο οποίος πολιτογραφήθηκε υπήκοος Καναδά κατόπιν ΗΠΑ, δεν αποτελεί σίγουρα μια συμβατική προσωπικότητα. 

«Καθώς δημιούργησε λύσεις σε μια υπαρξιακή κρίση, ενσάρκωσε τις δυνατότητες και τους κινδύνους της εποχής των τεχνολογικών τιτάνων, επειδή έδωσε ώθηση για τις πιο τολμηρές και ανατρεπτικές μεταμορφώσεις της κοινωνίας, ο Ίλον Μασκ είναι το Πρόσωπο της Χρονιάς του Time για το 2021», δήλωσε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Έντουαρντ Φέλσενταλ. 

«Ο Μασκ πέρασε τη ζωή του αψηφώντας τους “haters”: φαίνεται πως σήμερα βρίσκεται σε θέση να τους βάλει στη θέση τους», γράφουν οι δημοσιογράφοι του Time στο πορτρέτο του, που είναι αφιερωμένο στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία.

Το έτος 2021 ήταν θεαματικό για τον Μασκ και τις επιχειρήσεις του.

Η SpaceX σύναψε τον Απρίλιο ένα αποκλειστικό συμβόλαιο με τη Nasa για την αποστολή των πρώτων αστροναυτών στη Σελήνη από το 1972. 

Τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία έστειλε στο διάστημα τέσσερις διαστημικούς τουρίστες, στην πρώτη τροχιακή αποστολή στην Ιστορία, στην οποία δεν ταξίδευε κανένας επαγγελματίας αστροναύτης. 

Ο Μασκ μιλάει, εξάλλου, με ενθουσιασμό για το σχέδιό του περί αποικισμού του Άρη τα επόμενα χρόνια.

Από την άλλη, η Tesla, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας ξεπέρασε τα 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια στη Wall Street τον Οκτώβριο, συνεχίζει να κυριαρχεί στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

«Ο στόχος μας με την Tesla ήταν πάντα να αποτελέσει το παράδειγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία με την ελπίδα πως και οι άλλοι κατασκευαστές θα φτιάχνουν επίσης ηλεκτρικά οχήματα, προκειμένου να επιταχύνουμε τη μετάβαση προς τις αειφόρες τεχνολογίες», είπε ο Μασκ σε μια συνέντευξη στο Time.

O επιχειρηματίας ανήρτησε πριν από μερικές εβδομάδες μια δημοσκόπηση στο Twitter, όπου διαθέτει περισσότερους από 66 εκατομμύρια ακολούθους, ρωτώντας τους εάν θα έπρεπε ή όχι να πουλήσει το 10% των μετοχών του στην εταιρεία. Οι περισσότεροι τάχθηκαν υπέρ.

Μεταξύ άλλων, ο Μασκ κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στους τίτλους των ειδήσεων αναλαμβάνοντας τον Μάιο χρέη οικοδεσπότη στο Saturday Night Live στο NBC, ενώ συχνά εξήρε ορισμένα κρυπτονομίσματα, ανάμεσά τους το Dogecoin, με τα tweet του να δίνουν ώθηση στην αξία τους. 

Το περιοδικό Time απονέμει τον τίτλο «Προσωπικότητα της Χρονιάς» από το 1927. 

Φέτος κήρυξε την τραγουδίστρια Ολίβια Ροντρίγκο «Διασκεδάστρια της Χρονιάς», την Αμερικανίδα αθλήτρια Σιμόν Μπάιλς «Αθλήτρια της Χρονιάς» και τους επιστήμονες των εμβολίων «Ήρωες της Χρονιάς».

TIME: Ο Έλον Μασκ είναι το «Πρόσωπο της Χρονιάς»-1

Ο Έλον Μάσκ μέσα σε λίγες λέξεις

  • Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου (297 δισ. δολάρια), αλλά δεν έχει ούτε ένα ακίνητο.
  • Εκφράζει την επιθυμία να παραιτηθεί και να γίνει… influencer. 
  • Οδηγάει ένα αυτοκίνητο, το οποίο δεν χρειάζεται καύσιμα αλλά (σχεδόν) ούτε και οδηγό.  
  • Κάνει τις αγορές να χορεύουν γύρω από κάθε tweet και κάθε δήλωση του. 
  • Ονειρεύεται να φύγει από τον πλανήτη Γη και να μεταναστεύσει στον Άρη. 

Ο 50χρονος Έλον, μέσα στο 2021, πέτυχε ορισμένα πολύ σημαντικά επιχειρηματικά deals. 

  • Τον Απρίλιο, κέρδισε ένα αποκλειστικό συμβόλαιο συνεργασίας με τη NASA για τη μεταφορά Αμερικανών αστροναυτών στο φεγγάρι -για πρώτη φορά από 1972. 
  • Τον Οκτώβριο, έκλεισε ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο με την εταιρεία ενοικιάσεων Hertz για την πώληση 100.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων. 
  • Τον Νοέμβριο, προχώρησε στην πώληση του 10% των μετοχών που διατηρεί στην Tesla, με στόχο, όπως εξήγησε ο ίδιος, να πληρώσει τους φόρους που προτίθεται να του επιβάλλει το αμερικανικό δημόσιο.  

Είτε κάποιος τον συμπαθεί είτε όχι, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Έλον Μασκ βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα, καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την ημερήσια ατζέντα και συμβάλλοντας στην πρόοδο της τεχνολογίας και της ανθρωπότητας. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή