Βόρεια Μακεδονία: Ο εκλεκτός του Ζάεφ αναδείχθηκε ηγέτης των Σοσιαλιστών

Βόρεια Μακεδονία: Ο εκλεκτός του Ζάεφ αναδείχθηκε ηγέτης των Σοσιαλιστών

Τον Ντιμίταρ Κοβατσέφσκι εξέλεξε στην ηγεσία του την Κυριακή το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάδειξή του στην πρωθυπουργία, για να αντικαταστήσει τον Ζόραν Ζάεφ, ύστερα από μήνες πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ. Τον Ντιμίταρ Κοβατσέφσκι εξέλεξε στην ηγεσία του την Κυριακή το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάδειξή του στην πρωθυπουργία, για να αντικαταστήσει τον Ζόραν Ζάεφ, ύστερα από μήνες πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα.

Ο 47χρονος Κοβατσέφσκι, που είναι οικονομολόγος και υπηρετεί ως υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Ζάεφ, εξασφάλισε την πρώτη θέση σε εσωκομματική ψηφοφορία, έναντι των δύο αντιπάλων του. Ο νέος ηγέτης των Σοσιαλιστών ήταν προσωπική επιλογή του Ζάεφ για τη διαδοχή του, σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Politico. Ο Ζάεφ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί στα τέλη Οκτωβρίου από την πρωθυπουργία, αλλά και από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού κόμματος, μετά την ήττα που υπέστη ο κυβερνητικός σχηματισμός στις τοπικές εκλογές. Ο Ζόραν Ζάεφ επέλεξε τελικά να διατηρήσει την πρωθυπουργία, έως ότου η πολιτική κατάσταση της χώρας εμφάνιζε σημάδια σταθεροποίησης. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός πέτυχε να αποφύγει πρόταση μομφής εναντίον του, που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση, ενισχύοντας την ίδια ώρα την ισχύ της κυβερνητικής συμμαχίας, «στρατολογώντας» νέο μικρό κόμμα στον συνασπισμό.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Ζάεφ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία πριν από το τέλος του έτους. Φιλοδοξία του απερχόμενου πρωθυπουργού είναι να δώσει λύση στη διένεξη με τη Βουλγαρία, η οποία στέκεται εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Σόφια επιμένει ότι η γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας δεν είναι η μακεδονική, αλλά τοπική βουλγαρική διάλεκτος. Ο Ζάεφ, από τη μεριά του, ελπίζει στην εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης εντός των προσεχών εβδομάδων, «προικίζοντας» τον διάδοχό του με την προοπτική άμεσης έναρξης ενταξιακού διαλόγου με τις Βρυξέλλες. «Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ενότητα του κόμματος και να οικοδομήσουμε πολιτικές πρωτοβουλίες, βασισμένες στις σοσιαλδημοκρατικές αρχές. Κάθε πολίτης με δεξιότητες ή επαγγελματική εμπειρία πρέπει να έχει ευκαιρίες. Πρέπει να αναζητήσουμε νέα στελέχη από το εσωτερικό της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό, για τη δημιουργία νέων αντιλήψεων στη διαχείριση του κόμματος και των κρατικών θεσμών», είπε ο Κοβατσέφσκι μιλώντας σε συγκεντρωμένους οπαδούς το βράδυ της Κυριακής, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της εσωκομματικής ψηφοφορίας.

Ο Κοβατσέφσκι, που είναι οικονομολόγος και υπηρετεί ως υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση, κέρδισε τους δύο αντιπάλους του.

Νέος ηγέτης στο VMRO

Στην ηγεσία της εθνικιστικής αντιπολίτευσης του VMRO εξελέγη την Κυριακή, σε εσωκομματική αναμέτρηση που συνέπεσε με εκείνη των Σοσιαλιστών, ο Χριστιάν Μικόσκι, που ζήτησε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Η οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας αναμένεται να εμφανίσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021, μετά την ύφεση που προκάλεσε πέρυσι η πανδημία του κορωνοϊού. Η ανεργία παραμένει, όμως, σε υψηλά επίπεδα, με 16% των κατοίκων να αναζητεί εργασία. Σημειώνεται ότι το κατά κεφαλήν ποσοστό θανάτων από COVID είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή