Βαριά η σκιά της πανδημίας στη Γαλλία

Βαριά η σκιά της πανδημίας στη Γαλλία

Κορυφώνονται τα περιστατικά άγχους, κατάθλιψης και διατροφικών διαταραχών στη Γαλλία, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας.

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Αίσθημα εξάντλησης και σιωπηλής οργής καταγράφεται στη Γαλλία, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής των Times της Νέας Υόρκης, Ρότζερ Κοέν. Η αβεβαιότητα, ο πανικός που απειλεί με κάθε εξέλιξη, όπως η εμφάνιση της μετάλλαξης «Ομικρον», και η αδυναμία των εμβολίων να προστατεύσουν πλήρως από το νέο στέλεχος συνέβαλαν στην εξάπλωση της κατάθλιψης και της μοναξιάς.

Στο εργαστήριο της ψυχιάτρου και επιδημιολόγου Μαρία Μελκιόρ στο Παρίσι, τα διά ζώσης ραντεβού με ασθενείς, που είχαν αρχίσει και πάλι από τις αρχές της άνοιξης, διεκόπησαν εκ νέου, με τις συνεδρίες να πραγματοποιούνται πάλι μέσω βίντεο. «Δεν γνωρίζουμε πάλι πότε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα. Θα με ρωτήσετε τι σημαίνει πια “κανονικότητα”; Τουλάχιστον, μια ζωή χωρίς μάσκες», λέει η δρ Μελκιόρ.

Μεταξύ εφήβων και νέων ενηλίκων, τα περιστατικά βουλιμίας ή ανορεξίας έχουν εξαπλωθεί ανησυχητικά.

Ο πρόεδρος της ιταλικής ένωσης ψυχοθεραπευτών, Νταβίντ Λαζάρι, λέει ότι πρόσφατες μελέτες στην Ιταλία έδειξαν ότι τα περιστατικά κρίσεων άγχους και κατάθλιψης διπλασιάστηκαν στα δύο χρόνια της πανδημίας. Για τους κάτω των 18 ετών, το ποσοστό εμφάνισης τέτοιων παθήσεων έχει φθάσει σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, με 25% των νέων να πλήττεται από αυτά. Μεταξύ εφήβων και νέων ενηλίκων, τα περιστατικά βουλιμίας ή ανορεξίας έχουν εξαπλωθεί ανησυχητικά, όπως εξηγεί η δρ Μελκιόρ.

Στη Γαλλία, τα ποσοστά κατάθλιψης και έντονου άγχους έχουν αυξηθεί κατά 100%, όπως παρατηρήθηκε και στην Ιταλία. Στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προειδοποίησε για «καταστροφικές ψυχικές συνέπειες» ως επιπτώσεις της πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή