Πρώτος θάνατος από «Όμικρον» στη Βρετανία

Πρώτος θάνατος από «Όμικρον» στη Βρετανία

Αναμένεται να γίνει κυρίαρχο στέλεχος στο Λονδίνο το επόμενο 48ωρο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Με πρωτοφανή ταχύτητα διαδίδεται η παραλλαγή «Ομικρον» του κορωνοϊού στη Βρετανία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας, Σατζίντ Τζαβίντ, ο οποίος χθες δήλωσε ότι η «Ομικρον» διπλασιάζεται κάθε δύο μέρες και αναμένεται να γίνει κυρίαρχο στέλεχος στο Λονδίνο «εντός 48 ωρών», καθώς έχει μολυνει μέχρι στιγμής 200.000 ανθρώπους.

 Ερωτηθείς αν αποκλείει τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων, όπως είναι το κλείσιμο των σχολείων, ο Τζαβίντ είπε ότι «σε καιρό πανδημίας δεν υπάρχουν εγγυήσεις».

 «Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη την ιδέα ότι αυτή είναι μια πιο ήπια εκδοχή του ιού και να αναγνωρίσουμε τον ρυθμό με τον οποίο διαδίδεται στον πληθυσμό», είπε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ανακοινώνοντας τον πρώτο θάνατο από την «Ομικρον» στη Βρετανία. Ο Τζόνσον δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά οι ανακοινώσεις των υγειονομικών αρχών ανέφεραν ότι υπάρχουν τουλάχιστον δέκα περιστατικά της «Ομικρον» σε νοσοκομεία. Οι ηλικίες των νοσηλευομένων είναι από 18 έως 85 και οι περισσότεροι έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου. Η σύσταση των βρετανικών αρχών είναι η χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου, η οποία σύντομα θα καταστεί απαραίτητη για την είσοδο σε πολυσύχναστους χώρους. Το επίκεντρο της νέας αυτής παραλλαγής είναι η Νότια Αφρική· η χώρα δεν διαχωρίζει τους θανάτους από κορωνοϊό ανάλογα με το στέλεχος το οποίο τους προκάλεσε, αλλά η «Ομικρον» είναι το κυρίαρχο στέλεχος εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες.

Η ταχύτητα εξάπλωσης της παραλλαγής και οι νοσηλείες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για περιοριστικά μέτρα.

800.000 νεκροί στις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ ο απολογισμός των νεκρών από τον κορωνοϊό πλησιάζει τiς 800.000, εκ των οποίων ιδιαίτερα βαρύς είναι ο απολογισμός για τους άνω των 65 ετών. Υπολογίζεται ότι ένας στους 100 Αμερικανούς άνω των 65 ετών έχει πεθάνει από κορωνοϊό, ενώ για τους κάτω των 65 η αναλογία είναι ένας στους 1.400.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ ανακοίνωσε ότι βρισκόμαστε σε «μάχη ανάμεσα στην “Ομικρον” και το εμβόλιο». Ο μέσος όρος κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας ήταν 389 ανά 100.000 πληθυσμού, ελαφρά υποχώρηση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή