Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για το ουκρανικό

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για το ουκρανικό

Η Ε.Ε. συζητάει με Βρετανία και ΗΠΑ κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας αν επιτεθεί, ενώ η Μόσχα απειλεί με ανάπτυξη πυραύλων μέσου βεληνεκούς.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να υπάρξει κοινή απάντηση με τη μορφή κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, όπως δήλωσε πηγή της γερμανικής κυβέρνησης. Η πηγή προσέθεσε ότι η καλύτερη απάντηση στην απειλή από τη Ρωσία δεν είναι να προμηθεύει η Δύση όπλα στην Ουκρανία, αλλά να δρομολογήσει την αποκλιμάκωση μέσω νέων τετραμερών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Γερμανία, στη Γαλλία, στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά τον ρωσικό ενεργειακό κλάδο, ο Γερμανός αξιωματούχος σημείωσε ότι ο αγωγός Nord Stream 2 δεν πρέπει να έχει κάποιο διακριτό ρόλο στο πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, διότι δεν είναι ο μοναδικός αγωγός που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη. Ο αγωγός που συνδέει τη Ρωσία απευθείας με τη Γερμανία είναι έτοιμος, αλλά δεν έχει λάβει άδεια λειτουργίας από τις γερμανικές αρχές.

Οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα είναι πυρετώδεις. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν συνομίλησε χθες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν, μία ημέρα μετά το τηλεφώνημά του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπ. Τζόνσον και λίγες ημέρες μετά την τηλεδιάσκεψη με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν. Βασικό αίτημα του Ρώσου προέδρου σε αυτές τις επαφές είναι να δοθούν εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί στο έδαφος της Ουκρανίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε την «άμεση διενέργεια διεθνών δια-πραγματεύσεων με στόχο την παροχή νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων για τη μη περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και τη μη ανάπτυξη οπλικών συστημάτων που απειλούν τη Ρωσία, σε χώρες όπως η Ουκρανία».

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την άλλη πλευρά, επανέλαβε το αίτημα για εξοπλισμό της χώρας του και κατέδειξε ως υπεύθυνη για την απόρριψη παρόμοιων αιτημάτων στο παρελθόν την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, είχε δηλώσει ότι αν τα προβλήματα δεν έχουν διπλωματική και πολιτική λύση, η Ρωσία θα εξετάσει «τεχνικές και στρατιωτικές λύσεις», απειλώντας με ανάπτυξη πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη και κατηγορώντας το ΝΑΤΟ ότι ήδη αναπτύσσει τέτοια συστήματα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή