«Ναι» Πετκόφ στην ένταξη Σκοπίων

«Ναι» Πετκόφ στην ένταξη Σκοπίων

Στροφή 180 μοιρών της Βουλγαρίας αναφορικά με τη Βόρεια Μακεδονία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΦΙΑ. Την πρόθεσή του να άρει τα εμπόδια που θέτει η χώρα του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ανακοίνωσε ο εν αναμονή πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κιρίλ Πετκόφ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στους Financial Times, ο Πετκόφ είπε: «Θα προτείνουμε νέα διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε., με γνώμονα την ταχύτητα και χρονικό πλαίσιο που δεν θα υπερβαίνει τους έξι μήνες». Η στροφή στην εξωτερική πολιτική της Βουλγαρίας συντελείται έναν μόλις χρόνο μετά την άσκηση βέτο από μέρους της Σόφιας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων, εξαιτίας διαφωνιών για ιστορικά και γλωσσικά ζητήματα. Ο τότε πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, είχε κατηγορηθεί για αναβίωση εθνικιστικών διεκδικήσεων σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί στην εξουσία, εν μέσω κύματος διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Πετκόφ και οι κυβερνητικοί του εταίροι –το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο πολιτικός σχηματισμός του τραγουδιστή Σλάβι Τριφόνοφ και το φιλελεύθερο Δημοκρατική Βουλγαρία– έχουν θέσει ως προτεραιότητά τους την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, με τη χώρα να εμφανίζει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στην Ε.Ε. και το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων από κορωνοϊό σε αναλογία πληθυσμού. Ο εν αναμονή πρωθυπουργός επέμεινε, όμως, στη συνέντευξή του στην αξία της εξομάλυνσης των σχέσεων με τα Σκόπια και της προώθησης της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Πετκόφ αντιμετωπίζει, όμως, προκλήσεις στην πολιτική του απέναντι στα Σκόπια. Ο Τριφόνοφ έχει καλλιεργήσει εικόνα ρομαντικού εθνικισμού, με τους θεωρητικούς του κόμματος να θεωρούν τη γειτονική χώρα τμήμα της Μεγάλης Βουλγαρίας. Το κόμμα του Τριφόνοφ αναμένεται να διορίσει τον υπουργό Εξωτερικών. Πρόσφατη σφυγμομέτρηση της εταιρείας Gallup έδειξε ότι λιγότερο από το 10% των Βουλγάρων υποστηρίζει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. και περισσότερο από το 70% στηρίζει το βέτο της Σόφιας στην ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων.

Αρση του βέτο ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος υπόσχεται ο εν αναμονή Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Ανταλλάγματα

Από τη μεριά του ο Πετκόφ υποβαθμίζει τις ιδεολογικές διαφορές στο εσωτερικό της κυβερνητικής συμμαχίας, επιμένοντας ότι οι διαφωνίες θα ξεπεραστούν. «Θα ικανοποιήσω, για παράδειγμα, το αίτημα του Τριφόνοφ, ο οποίος ζητάει η Βουλγαρία να μη χαρακτηρίζεται φασιστική στα σχολικά βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας που ασχολούνται με την κατοχή της γειτονικής χώρας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», λέει ο Πετκόφ. Η Σόφια θα πρέπει επίσης να κινηθεί με ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα. «Αναζητούμε ενεργό ρόλο για τη Βουλγαρία στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και δεν θέλουμε να είμαστε πια ο κακός μαθητής στο τελευταίο θρανίο της τάξης», λέει ο εν αναμονή πρωθυπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή