Σαρώνει η μετάλλαξη «Όμικρον» στη Βρετανία

Σαρώνει η μετάλλαξη «Όμικρον» στη Βρετανία

Να μην υποτιμάται η σοβαρότητα της «Ομικρον» συστήνει ο επικεφαλής του ΠΟΥ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τον αριθμό-ρεκόρ των 65 έφθασαν οι νέες νοσηλείες παιδιών στις κλινικές κορωνοϊού, χθες, στη Βρετανία, ενώ η περίοδος διπλασιασμού των κρουσμάτων της παραλλαγής «Ομικρον» στη χώρα έπεσε στα δύο εικοσιτετράωρα. Στη Γενεύη, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε ανησυχητική την εντύπωση ότι η νέα παραλλαγή είναι ήπια.

«Επρεπε να είχαμε καταλάβει έως τώρα ότι είναι επικίνδυνο να υποτιμάμε αυτόν τον ιό», είπε ο δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Ακόμη και αν η “Ομικρον” προξενεί σπανιότερα βαριά νόσηση, ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να υπερβεί τις δυνατότητες των απροετοίμαστων συστημάτων υγείας».

Ερευνα στη Νότια Αφρική

Ερευνα μεταξύ 210.000 ατόμων που μολύνθηκαν με τον ιό στη Νότια Αφρική, εκ των οποίων οι 70.000 με την παραλλαγή «Ομικρον», έδειξε ότι οι δύο δόσεις εμβολίου εξακολουθούν να αποτρέπουν τις νοσηλείες και στην παραλλαγή «Ομικρον», αλλά λιγότερο από ό,τι στις προηγούμενες παραλλαγές. Συγκεκριμένα, η προστασία των εμβολιασμένων από βαριά νόσηση έχει μειωθεί στο 70% αντί του 93%. O πληθυσμός της Νότιας Αφρικής είναι πολύ νεότερος από τον πληθυσμό της Ευρώπης και δεν είναι σαφές πόσοι από τους διπλά εμβολιασμένους διέθεταν ήδη αντισώματα από προηγούμενη επαφή με τον ιό.  

Το χάπι που αναπτύσσει η Pfizer είναι, σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες, σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικό απέναντι σε όλες τις παραλλαγές.

«Τα υψηλά επίπεδα έκθεσης στα τρία προηγούμενα κύματα κορωνοϊού στη Νότια Αφρική μπορεί να εξηγούν τα σχετικά χαμηλά επίπεδα νοσηλειών και βαριάς νόσησης», είπε ο Σαμπίρ Μαχντί από το νοτιοαφρικανικό πανεπιστήμιο του Βιτβάτερστραντ. Ο Μαχντί προειδοποίησε ότι η εμπειρία της Νότιας Αφρικής μπορεί να μην είναι ενδεικτική για την πορεία της «Ομικρον» σε άλλες χώρες.

Στη Βρετανία, ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της εταιρείας Moderna, δρ Πολ Μπέρτον, κατέθεσε στη Βουλή ότι η «Ομικρον», κατά την άποψή του, «δεν είναι πιο ήπια ή λιγότερο βαριά εκδοχή του ιού». Ο Μπέρτον εκτίμησε ότι η «Ομικρον» θα συνυπάρξει για κάποιο χρονικό διάστημα με τη «Δέλτα» και θα υπάρξουν άτομα που θα μολυνθούν ταυτόχρονα και από τα δύο στελέχη. «Σίγουρα δεν πρέπει να πανικοβληθούμε, έχουμε πολλά εργαλεία στη διάθεσή μας, έχουμε μάθει πάρα πολλά γι’ αυτόν τον ιό τα τελευταία δύο χρόνια».

Θεραπείες

Στην περίπτωση της «Ομικρον», δύο από τις τρεις εγκεκριμένες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων (των εταιρειών Lilly και Regeneron) δεν λειτουργούν, αφήνοντας μόνο τα αντισώματα της Glaxo στη μάχη. Ως προς τις μελλοντικές θεραπείες, το χάπι που αναπτύσσει η Pfizer είναι, σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες, σχεδόν τόσο αποτελεσματικό απέναντι στην «Ομικρον» όσο και απέναντι στις προηγούμενες παραλλαγές. Τέλος, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik δεν έχει εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ούτε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων. Ερωτηθείς γιατί συμβαίνει αυτό, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι «απομένει να δοθούν κάποιες πληροφορίες. Είχαμε διαφορετική αντίληψη των απαιτήσεων, διαφορετικά πρότυπα. Προσαρμοζόμαστε σταδιακά».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή