Θερμοκρασία-ρεκόρ 38°C στην Αρκτική

Θερμοκρασία-ρεκόρ 38°C στην Αρκτική

Μία ακόμη ένδειξη ότι ο χρόνος για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση τελειώνει, είναι η θερμοκρασία των 38° C που καταγράφηκε στη ρωσική πόλη Βερκογιάνσκ, στις 20 Ιουνίου 2020, και αναγνωρίστηκε ως νέο ρεκόρ θερμοκρασίας στην Αρκτική από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΡΚΤΙΚΗ. Μία ακόμη ένδειξη ότι ο χρόνος για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση τελειώνει, είναι η θερμοκρασία των 38° C που καταγράφηκε στη ρωσική πόλη Βερκογιάνσκ, στις 20 Ιουνίου 2020, και αναγνωρίστηκε ως νέο ρεκόρ θερμοκρασίας στην Αρκτική από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO). Οι μέσες θερμοκρασίες στην αρκτική Σιβηρία έφτασαν έως και 10° C πάνω από τις φυσιολογικές για μεγάλο μέρος του περυσινού καλοκαιριού, προκαλώντας καταστροφικές πυρκαγιές και οδηγώντας σε απώλειες τεράστιων κομματιών θαλάσσιου πάγου, επιβεβαιώνει ο WMO. «Αυτό το νέο ρεκόρ στην Αρκτική προέρχεται από σειρά παρατηρήσεων που αναφέρθηκαν στο αρχείο του WMO και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μεταβαλλόμενο κλίμα μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, καθηγητής Πέτερι Ταάλας.

Καταγράφηκε πέρυσι και αναγνωρίστηκε φέτος ως η υψηλότερη έως τώρα στην περιοχή – Παγονησίδα στην Ανταρκτική ενδέχεται να θρυμματιστεί σε 5 χρόνια.

Παράλληλα, στην άλλη άκρη του πλανήτη, η κατάρρευση του παγετώνα Θουέιτς αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την άμεση άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Η παγονησίδα που συγκρατεί τον παγετώνα από τη θάλασσα θα μπορούσε να καταρρεύσει μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια, ανέφεραν επιστήμονες στη διάρκεια των εργασιών της αμερικανικής Γεωφυσικής Ενωσης στη Νέα Ορλεάνη. Εκτεινόμενος σε πλάτος 120 χιλιομέτρων, ο παγετώνας της Ανταρκτικής έχει περίπου το μέγεθος της Φλόριντα και αν βυθιστεί στον ωκεανό, θα ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά 65 εκατοστά. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν την τελευταία διετία από ερευνητές κάτω και γύρω από την παγονησίδα που συγκρατεί τον παγετώνα, δείχνουν ότι τα ζεστά νερά των ωκεανών διαλύουν τον πάγο από κάτω. Παράλληλα, σπασίματα και σχισμές, που διευρύνονται από τα ζεστά νερά, διαπερνούν γρήγορα τον πάγο σαν ρωγμές στο παρμπρίζ ενός αυτοκινήτου, αποδυναμώνοντάς τον. Ο συνδυασμός αυτών των διεργασιών θα οδηγήσει την παγονησίδα σε κατάρρευση το πολύ σε πέντε χρόνια, δήλωσε η Εριν Πέτιτ, παγετωνολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Ορεγκον. «Η κατάρρευση της παγονησίδας θα οδηγήσει ταχύτατα σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Είναι μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή