«Καμπανάκι» ECDC για Όμικρον: Πιθανώς θα κυριαρχήσει στις αρχές του 2022 – Απαιτείται επείγουσα δράση

«Καμπανάκι» ECDC για Όμικρον: Πιθανώς θα κυριαρχήσει στις αρχές του 2022 – Απαιτείται επείγουσα δράση

Κατά το ECDC, με βάση τα περιορισμένα στοιχεία που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος και δεδομένου του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας, το συνολικό επίπεδο κινδύνου για τη δημόσια υγεία που σχετίζεται με την περαιτέρω εμφάνιση και εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στις χώρες της Ε.Ε. αξιολογείται ως πολύ υψηλό

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάγκη «ισχυρής και επείγουσας» δράσης για να μειωθεί η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού στέκεται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), τονίζοντας ότι το νέο στέλεχος πιθανώς θα κυριαρχήσει στον ευρωπαϊκό χώρο στις αρχές του 2022 βάσει των μαθηματικών μοντέλων, εκτοπίζοντας την έως τώρα κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα.

Το ECDC αξιολογεί την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον στην Ε.Ε. ως πολύ υψηλή, επισημαίνοντας ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και δεν αρκεί μόνο ο εμβολιασμός για να περιοριστεί η άνοδος της «Όμικρον».

Κατά το ECDC, η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον εγείρει ανησυχίες, ενώ πλέον καταγράφεται αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων εντός Ε.Ε., κάτι που καταδεικνύει ότι υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, αναμένεται ταχεία αύξηση των κρουσμάτων της «Όμικρον» τους επόμενους δύο μήνες.

Σύμφωνα με το ECDC, τα δεδομένα είναι επί του παρόντος πολύ περιορισμένα για να αξιολογηθεί πόσο σοβαρά συμπτώματα προκαλεί η «Όμικρον», ωστόσο η αυξημένη μεταδοτικότητα και η επακόλουθη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, θεωρείται πολύ πιθανό να προκαλέσουν πρόσθετες νοσηλείες και θανάτους, επιπλέον αυτών που αναμένονταν ήδη σε προηγούμενες προβλέψεις οι οποίες λάμβαναν υπόψη μόνο τη μετάλλαξη Δέλτα.

Ως προς τα εμβόλια, το ECDC παρατηρεί ότι προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν μειωμένη ικανότητα εξουδετέρωσης της Όμικρον σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές, με τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα, πάντως, να μην θεωρούνται επαρκή. Ωστόσο, όπως τονίζει το ECDC, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, για σοβαρά περιστατικά που σχετίζονται τόσο με τη Δέλτα, όσο και πιθανώς με την Όμικρον, οι αναμνηστικές δόσεις αυξάνουν την προστασία. Τα διαθέσιμα δεδομένα υποστηρίζουν την ασφαλή και αποτελεσματική χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσης ακόμη και τρεις μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού, επισημαίνει το ECDC.

Κατά τον οργανισμό, τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι απαιτείται μείωση των επαφών για να περιοριστεί η διασπορά και να αποφευχθεί η αύξηση της θνησιμότητας. Όπως προειδοποιεί το ECDC, χωρίς μείωση των επαφών (αποφυγή μεγάλων δημόσιων ή ιδιωτικών συγκεντρώσεων, χρήση μάσκας, τηλεργασία) και ενίσχυση των εμβολιασμών με τρίτη δόση, τα επίπεδα μετάδοσης θα μπορούσαν να επιβαρύνουν έντονα τα υγειονομικά συστήματα της Ευρώπης.

Κατά το ECDC, με βάση τα περιορισμένα στοιχεία που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος και δεδομένου του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας, το συνολικό επίπεδο κινδύνου για τη δημόσια υγεία που σχετίζεται με την περαιτέρω εμφάνιση και εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στις χώρες της Ε.Ε. αξιολογείται ως πολύ υψηλό.

Ειδήσεις σήμερα

«Καμπανάκι» από Τσιόδρα – Λύτρα για ΜΕΘ εκτός Αττικής και θνητότητα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή